Dankzij het Argentijnse blad Caras gaan de door kroonprinses Amalia tijdens de coronacrisis opgelopen extra kilootjes nu de hele wereld over. Te beginnen in Argentinië, het land van Maxima, waar het blad Caras onze kroonprinses samen met haar moeder op de cover zette en schrijft: ‘De oudste dochter van Máxima toont trots haar ‘plussize’
De foto van koningin Máxima en haar oudste dochter prinses Amalia werd gemaakt tijdens de fotosessie afgelopen vrijdag in de tuin van paleis Huis ten Bosch. ‘De oudste dochter van Máxima toont trots haar ‘plussize’ schijft Caras. Op sociale media wordt is er veel kritiek op het blad dat zo nadrukkelijk verhaalt over de coronakilootjes van Amalia (16). De twee grootste nationale kranten, Clarín en La Nacion, spreken er bijvoorbeeld schande van het verhaal van Caras dat ook meldt dat Amalia eerder slachtoffer was van pesten, maar ouders heeft die altijd achter haar blijven staan. Caras: ‘een prinses die haar puberteit zonder taboes beleeft en haar figuur van echte vrouw verdedigt’.
“Wat is een’ plussize’-look? Het nieuwe eufemisme om te zeggen ‘dik’?” vraagt Lala Pasquinelli van de organisatie ‘Mujeres que no fueron tapa’ (Vrouwen die de voorpagina niet halen) zich af in gesprek met Teleshow. “Is het niet pesten om op de omslag van een tijdschrift te wijzen op het lichaam van een tiener en aan te geven dat ‘ze niet aan de norm voldoet’ omdat het ‘plussize’ is? Omdat je geen slanke prinses bent? Waar moet je je tegen verdedigen?”
Pasquinelli meent dat Amalia niet wordt beoordeeld op haar verdiensten, op haar studie of andere zaken, maar alleen op haar uiterlijk. “Daar hebben vrouwen hun hele leven mee te maken, dat iedereen het recht meent te hebben om een deel van ons lichaam als verkeerd, mislukt of lelijk aan te duiden.”
Het verhaal van Caras krijgt op sociale media veel kritiek en ‘beledigend’, ‘misdadig’ en ‘gewelddadig’ genoemd. Volgens de hoofdredacteur van Caras waren de foto’s en het artikel niet pesterig bedoeld. “Wij zijn er juist voorstander van dat mensen doen wat ze zelf willen, dat mensen niet gestigmatiseerd worden op basis van hun uiterlijk.”
Amalia is juist een inspiratie, meldt zij. “Iemand die we graag een stem willen geven. En misschien, als ze dat had gemogen, had ze ons artikel zelf wel een like willen geven op social media.”