Corona maakt dat Maxima in 2020 ‘maar’ 83 nieuwe jurkjes kocht voor ‘maar’ 49.000 euro

0

Koningin Maxima (© RVD – Jeroen van der Meyde)

Modekoningin Maxima heeft het in 2020 rustig aangedaan wat betreft het kopen van nieuwe jurkjes. Corona maakte dat bijna alle geplande bezoeken sinds maart 2020 zijn afgelast dus was er niet de noodzaak om veel te shoppen. Desondanks kocht koningin Maxima in het afgelopen jaar toch nog 83 nieuwe items die haar net geen 50.000 euro kostte.


Het is modeblog UFO No More dat uitzocht hoeveel de verschillende royals uitgaven aan nieuwe kleding in 2020. Prinses Charlene van Monaco eindigt op een met 74 nieuwe outfits waarvoor ze rond de 100.000 euro voor betaalde.

De tweede plek gaat naar hertogin Kate Middleton. Met 134 nieuwe kledingstukken  die bij elkaar 85.000 n euro’s vergden. Pas na Charlene en Kate komt Maxima op plek drie. Zij droeg 83 nieuwe items en dat kostte haar net iets meer dan 49.000 euro.


Werd de modecollectie van Máxima toen zij nog op de Eikenhorst woonde grotendeels bewaard in speciaal daarvoor buitenshuis gecreëerde opslagdepots, in paleis Huis ten Bosch heeft de koningin genoeg ruimte om die thuis op te hangen en als ze zin heeft een blik te werpen op de meer 120 designer avondjurken en zelf een keuze te maken uit haar inmiddels meer dan 600 paar schoenen, 300 verschillende hoeden en talloze (hand)tassen en handschoenen in alle kleuren en soorten. De waarde van al modemoois is niet te berekenen alleen al omdat de prijzen van designerstukken nooit bekend worden gemaakt. Schattingen lopen uiteen van een tot twee miljoen euro als te verzekeren waarde.

Feit is wel dat er veel dure kleding hangt die het waard is om meer dan een keer te dragen. Maar het kanten mantelpakje van Valentino dat ze droeg op het huwelijk van William en Kate in 2011 en zeker tienduizenden euro’s heeft gekost, heeft bijvoorbeeld na die ene dag nooit meer het daglicht gezien. Dat geldt overigens ook bijvoorbeeld voor een Valantino die Máxima op 1 oktober 2013 droeg toen zij aanschoof bij een diner met de president van Israël of de Gucci-jurk uit 2014 die de Koningin droeg bij de uitreiking van de Koning Willem I-prijs.

Geeft Koningin Máxima met gemak tienduizenden, zo niet honderdduizend euro, per jaar uit aan kleding, de gemiddeld Nederlandse vrouw geeft per maand 66 euro (nog geen 800 euro per jaar) uit aan kleren zo blijkt uit een onderzoek uit 2019 van Kortingscode.nl. Mannen geven gemiddeld zelfs meer geld, 73 euro, uit aan kleding. Is het ‘nieuws’ als Máxima een kledingstuk meer dan een keer draagt, bij de gewone Nederlandse vrouw komt een kledingstuk zeven keer van het hangertje of de plank voordat het wordt weggedaan.