Collega dj PATRICK KICKEN brandt FRANK DANE tot de grond toe af!

0

Patrick Kicken (inzet) fileert Frank Dane (Beeld: Radio 538/Wikimedia)

Frank Dane, sinds anderhalf jaar de opvolger van Edwin Evers als presentator van de ochtendshow van Radio 538, heeft te kampen met almaar dalende luistercijfers. En dat ligt, volgens voormalig Veronica-dj Patrick Kicken aan iedereen behalve aan Frank Dane. “Aangezien Frank Dane en zijn team blijkbaar geen hand in eigen boezem willen steken, doe ik het hier even voor ze.” Wat volgt is een betoog waarin Dane tot op de grond toe afgebrand wordt.


Beste Frank, je hebt een irritante stem. Dat toontje van je heeft me nooit aangestaan. Dat zeurderige wat je broer Robert Jensen heeft heb jij ook. Tegen het cynische aan. Dan kan je nog zo’n vrolijke bek trekken in een TV- of postercampagne, luisteraars voelen door de radio heen dat je ze eigenlijk maar te min vindt. Jezelf een stuk hoger acht. Dat hautaine toontje maakt je niet zo likeable, zeker niet als je het naast je populaire voorganger Edwin Evers legt. Luister je je shows wel eens terug? Valt jou dit ook op?

En dan vestig je je ook nog in een luxe villa of penthouse van een miljoen in hét proletendorp van Nederland, Wassenaar. Althans, dat lees ik over je in het nieuws. Alles duidt erop dat je op de eerste plaats vooral ster, buitencategorie en rijk wil zijn. Mededeling: daar hebben Nederlandse radioluisteraars een broertje dood aan, zulk gedrag. Vooral als je eigenlijk nog niks echt gepresteerd hebt. Doe zoiets als je een succesvolle ochtendshow hebt neergezet, jarenlang. Niet als het er nog maar om spant of je het mag blijven doen. Weet je hoe we dat in goed Nederlands noemen? Totale zelfoverschatting. Zorg dat je een ster wordt bij je luisteraars, dat je een paar keer met je kop in de Story hebt gestaan zegt ze helemaal niks. Of maak van je luisteraar steeds een ster in plaats van jezelf. Evers liet het nooit zo breed hangen, die bleef ‘gewoon’ die jongen uit Hardenberg, zonder sterallures.


Is er nou al één ding waaraan je denkt als je de naam Frank Dane hoort? Nee. Waar je voorganger Evers om zijn imitaties bekend stond, mis jij datgene wat alleen jij kan. Zoals ik een paar columns geleden aanstipte: als er al iets viral gaat van je, dan is het de humor van een luisteraar of iemand op de achtergrond die schrikt van een nieuwsbericht. Valt geen claim op te leggen en dus ook geen luisteraar extra mee te scoren. Waar blijft dat ene item wat typisch Frank Dane is en niet alsnog aan Evers kleeft?

Als je al eens het nieuws haalt is het met een of andere rare opmerking die je gemaakt hebt, zoals een teek die op je teelbal zat. Of dat je de moordenaar van Pim Fortuyn niet wil spreken. Allemaal veel te niche, veel te incrowd, nieuws waarbij de gemiddelde lezer zijn of haar schouders ophaalt en al helemaal niet denkt ‘goh, ik moet eens naar die Frank Dane gaan luisteren, die zegt zinnige dingen’. Waar je wél regelmatig het nieuws mee haalt is uitspraken van BN’ers in je show. Maar in een land dat inmiddels wars is van dat Hilversumse kliekje dat elkaar de hand boven het hoofd houdt weet ik niet of dit nou zo positief op jou en je show afstraalt, misschien werkt het zelfs averechts, al dat gekonkel met mede BN’ers.

Je team bestaat verder uit best aardige mensen hoor, maar niemand die er echt uitspringt. De enige man met een hoge likeability factor is net vertrokken, nieuwslezer Henk Blok. En dan vervang je hem door de grootste grijze muis die er rondloopt in medialand, de degelijke maar ook oersaaie Roelof Hemmen. Hoe hoop je daar ooit een luisteraar extra mee te scoren? Verder heb je nog Jelmer Gussinklo, kleinkind van Rob Stenders, Jelte van der Goot, zoon van Leo en Hannelore Zwitserlood, die haar credibility als nieuwslezeres al jaren terug verloor toen ze ineens Tell Sell spotjes ging inspreken.

Je dacht het allemaal wel even te combineren, een nieuwe succesvolle ochtendshow lanceren en vader worden. Denk je daar nog steeds zo over? Iedere nacht wakker worden van een kleine baby en dan gewoon fris & fruitig om 06u achter die grote microfoon zitten, op je allerscherpst. Nee, het valt niet te combineren, daar moet jij nou inmiddels ook al achter zijn. Ochtendradio is topsport. Voor het eerst vader worden ook. Succes ermee. Misschien nog een tweede kleine erbij nemen, goed voor de status.

Dat je vader bent geworden, in Wassenaar woont en een vriendin hebt is zo’n beetje het enige wat we van je weten. Jarenlang hanteerde je hetzelfde truukje als je broer Robert (Jensen): maak jezelf zo mysterieus mogelijk. Helaas leven we nu in een andere tijd, waarin je -juist- je dagelijkse leven moet delen met mensen, op álle platforms, zodat je een beetje in de buurt komt van alle populaire vloggers en influencers. Je bent nu ‘gewoon’ een stem op de radio, waar voor de rest niemand de moeite voor neemt om het te volgen. Maak jezelf interessant(er) om te volgen, dik dingen aan die je meemaakt. Je zit in de entertainmentbusiness, niet alles hoeft waar te zijn.Als er iets niet te combineren valt is het een radio- en televisiecarriere tegelijk. Kijk maar naar Wilfred Genee, die het ook zwaar heeft. Wat wil je nou, een succesvolle ochtendshow maken? Dan moet je niet óók nog RTL Boulevard gaan presenteren. Of wil je gewoon een Bekende Nederlander zijn? Dat kan ook natuurlijk, maar gun dat tijdstip ‘s ochtends dan iemand die er wél vol voor gaat en niet denkt ‘dat programmaatje er ook nog wel even bij te kunnen doen’. Ook al doe je nu tijdelijk geen Boulevard, ik weet zeker dat er een moment komt dat je weer aan de desk staat. Je wil bekend zijn. Een ster.

Dit scenario staat natuurlijk te gebeuren binnen nu en een half jaar: Wietze de Jager, ooit de helft van het populaire ochtendduo Mattie & Wietze, verhuist naar de ochtend van 538 en jij naar het weekend. Je mag hooguit Jelte meenemen, de rest wordt ontslagen of verdeeld over de andere Talpa stations. En dat vind jij dan allemaal de schuld van de programmaleider Menno de Boer? Misschien had je zelf eerst eens een boek over radio moeten openslaan of nadenken hoe je jezelf zou kunnen positioneren zodat luisteraars jou na Edwin Evers in hun harten gingen sluiten. Je dacht waarschijnlijk: ‘ik zit gebakken. Ben bekend. Kom op de plek van Evers, bij het grootste station van Nederland’. Fout gedacht. Jammer joh.

Of ik een hekel heb aan Frank Dane? Welnee. Iedereen mag doen wat ie wil. Maar ga niet zitten wijzen dat het allemaal aan een ander ligt, dan voel ik me geroepen om eventjes orde op zaken te stellen. Je bent er nog -lang- niet met je ochtendshow, realiseer je dat. Misschien is deze column een wake up call, of doe je zoals zo velen: het wegzetten als rancune, afgunst of klinkklare onzin. Ben benieuwd. Als je trouwens denkt dat dit ‘op de man spelen is’, dan komt dat omdat je niet doorhebt hoe belangrijk de leading personality is in een ochtendshow. Die valt of staat daarmee. Dáárom leg ik Frank Dane de DJ en persoonlijkheid zo op de fileertafel, niet om hem als mens te beoordelen, laat staan te beschadigen.