Cleo (4): ‘Australische Maddie’ nu al meer dan een week vermist

0

(Beeld: WA Police)

Een team van honderd politiemensen is al meer dan een week op zoek naar de Australische Cleo Smith (4). Het meisje verdween ’s nachts uit de tent waarin ze met haar vader, moeder en zusje lag. In een gebied zo groot als Europa hangen er affiches en zijn er camerabeelden onderzocht. Er is een beloning van 645.000 euro voor de gouden tip. Maar van Cleo, haar lila pyjama en haar rode slaapzak blijft elk spoor bijster. Cleo wordt nu al de ‘Australische Maddie’ genoemd, naar de in 2007 in Portugal verdwenen Maddie McCann, toen ook een peuter van amper drie jaar oud.


De Australische familie Smith trok vorige week vrijdag, 15 oktober, naar de kust. Mama Ellie, partner Jake en de zusjes Cleo en Isla vertrokken 15 oktober voor een kampeerweekend in een natuurpark aan zee. De familie slaapt gezamelijk in één tent. het is half twee ’s nachts als de kleine Cleo wakker wordt, aan haar moeder een glas water vraagt en weer gaat slapen. Als moeder Ellie om 6.30 uur opstaat om baby Isla een flesje te geven, staat de tent open en is Cleo, net als haar slaapzak, verdwenen.

De politie is snel ter plaatste. Direct worden helikopters, drones en een politieteam ingezet om de de camping uit te kammen. Van Cleo is geen spoor te vinden. “We zijn er zo goed als zeker van dat ze hier op de camping niet is”, zegt een politiewoordvoerder na een dag zoeken. “We hebben elke steen omgedraaid, achter elk struikje gekeken. Als wij op zoek moeten gaan naar iemand in een bepaald gebied, dan vinden we die snel. Zeker als die opvallende kleuren aanheeft.” Hij doelt op dat Cleo ginn slapen in een roze pyjama en haar met het meidje verdwenen slaapzak rood is. “Ze zou onmiddellijk opvallen in de ruwe wildernis van de camping.”
Het maakt het scenario dat het kleine meisje, met haar slaapzak in de hand, zelf de tent heeft verlaten om op stap te gaan minder waarschijnlijk. En dan is ook nog de rits van de tent die die geopend is op een hoogte waar de kleuter onmogelijk bij kon. Nu, een week later staat vast: Cleo is niet zelf uit de tent gelopen, maar werd ontvoerd.


Ook opgevraagde camerabeelden uit de omgeving, hebben niet tot een spoor geleid. De Australische regering heeft inmiddels een beloning van 645.000 euro uitgeloofd voor de tip die naar Cleo leidt. Ook Cleo’s beste vriendinnetje, Naya, deed een oproep. Ze toonde een tekening van Cleo voor de camera van een Australische nieuwszender met de tekst: “Liefste Cleo, kom je alsjeblief terug naar tante? Ik mis je. Ik hoop dat alles oké is. Veel liefs, Naya.”

Maar van het Cleo in haar lila pyjama en haar rode slaapzak ontbreekt ieder spoor.