Claudia Schoemacher naar rechter om twee bomen te redden

0

Claudia Schoemacher, is samen met andere bewoners van de Vondelstraat naar de rechter gestapt om twee bomen te redden waarvoor kapvergunningen door de gemeente amsterdam zijn afgegeven. Het gaat om esdoorns bij nummer 85 en 87. Volgens een bewonersgroep zijn het twee beeldbepalende bomen in de straat. “We vinden het verschrikkelijk dat ze weggaan”, zegt Claudia Schoemacher. „Het is thuiskomen als we ze zien.”

“We krijgen de indruk dat vergunningen wel heel gemakkelijk worden afgegeven door de gemeente, zegt buurtbewoonster Claudia, echtgenote van cosmetisch chirurg Robbert Schoemacher in De Telegraaf. “Van de boom bij nummer 87 zeggen ze dat-ie dood is. Maar die esdoorn groeit en bloeit elk jaar. Er zitten vogels in en vleermuizen vliegen er omheen.”


In de krant zegt zij ook: “We voelen ons niet gehoord door de vergunningverstrekkers van de gemeente Amsterdam”, zegt Schoemacher. “We krijgen de indruk dat de vergunningen wel heel gemakkelijk worden afgegeven. Zo zou de prachtige esdoorn op nummer 85 eerst geen kapvergunning krijgen, maar bij een tweede poging werd het woordje ’lichtbeneming’ toegevoegd, waardoor de overburen alsnog mogen kappen.”

Een woordvoerder van stadsdeel West zegt: “Het stadsdeel heeft op basis van een aanvraag een kapvergunning afgegeven. De aanvraag is getoetst aan de regels, zoals de Bomenverordening. Het stadsdeel gaat het bezwaar inhoudelijk bestuderen en nog eens goed kijken naar de kapvergunning.”


De rechter raadde Schoemacher een contra-expertise aan voor de boom die dood zou zijn. “Die gaan we uitvoeren”, zegt ze.