CLAUDIA DE BREIJ laat geen spaan heel van ‘oude man’ Johan Derksen (‘John de Mol en die zit er dieper in bij jou dan een kaars ooit kan gaan’)

0

(Beeld: NPO)

Claudia de Breij haalt in de VARA-gids in de column met de titel ‘Oud Man’ keihard uit naar Johan Derksen, die volgens De Breij met zijn ‘kaarsverhaal’ slechts Johnny de Mol wilde verdedigen om in goed blaadje te komen bij diens vader, Talpa-baas, John de Mol. “Je bent voor het grote geld een sokpop geworden van de grote John de Mol en die zit er dieper in bij jou dan een kaars ooit kan gaan. Weet je nog, die tribunes die zongen ‘Sylvie is de hoer van Amsterdam?’ Lachen was dat hè, moest kunnen toch? Nou, op die melodie kan het hoor. Met zijn allen! Johan is de hoer van John de Mol!’


De Breij begint haar column in de VARA-gids met: Kom, oude man, doe je mond eens open. Ja, heel goed! Iets wijder nog… en hap.

Goed zo. Lekker hè, zo’n kaars? Kan je nagaan als je het niet in je mond gestoken krijgt, maar in – enfin. Het is me allemaal té ordinair ook. Je weet zelf wel wat je gezegd hebt.


Je weet het heel goed. Anders had je er de volgende dag niet ineens een belangrijke verandering in aangebracht. Precies dat ene detail veranderd, dat maakte dat het wel of geen verkrachting kon heten. Juridisch dingetje. Snappen wij.”

Boos is ze zich in de VARA-gids (€)ook over de meelachers om de het kaarsverhaal van Derksen in Vandaag Inside. Daar waren de mensen thuis ook heel boos over, over de meelachers. Ik niet. Ik weet hoe ze zich voelden. Ik weet maar al te goed hoe het is om in een situatie te zitten waar degene die de toon bepaalt zó dominant is dat je niet weet hoe je zo gauw moet reageren. Iedereen vindt dit normaal? Iedereen lacht? Gijp klapt er met een nog gewelddadiger beeld (‘grapje’ natuurlijk, van die honkbalknuppel) overheen? Dan zal het wel aan mij liggen. Wat te doen? Opstaan? Iets zeggen? Glimlachen tot het voorbij is? Er zijn momenten geweest dat ik dat ook heb gedaan. Bang en dom meelachen. Ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je gewend bent aan een totaal verziekte compleet onveilige sfeer waarin je je nou eenmaal al decennia moet handhaven.”

De Breij besluit haar column met: “Nu ben je gewoon een huichelachtige slapjanus die alles doet om de baas te helpen. We kunnen niet oordelen over Johnny de Mol, nee, want dat doet de rechter wel. Maar deze actie van jou toont, net als je relativering over The voice maar één ding aan: je bent voor het grote geld een sokpop geworden van de grote John de Mol en die zit er dieper in bij jou dan een kaars ooit kan gaan. Weet je nog, die tribunes die zongen ‘Sylvie is de hoer van Amsterdam?’ Lachen was dat hè, moest kunnen toch? Nou, op die melodie kan het hoor. Met zijn allen! Johan is de hoer van John de Mol!”

Pikant is dat Claudia De Breij vorige week in de talkshow Khalid & Sophie vertelde te hopen op een terugkeer van Derksen op het scherm. Claudia heeft goede hoop dat Johan na de zomer gewoon weer terugkeert op de buis. “Ik denk echt dat Johan Derksen de Heintje Davids van onze tijd is. Ik hoop ook dat we nog niet van hem af zijn en ik denk ook dat we nog niet van hem af zijn.”