CLAUDI DE BREIJ bijna jaar overspannen: ‘Ik lag er even helemaal af’

0

(Beeld: NPO)

Claudia de Breij lag er vorig jaar tien maanden lang ‘even helemaal af’. Een burn-out wil ze het niet noemen, maar ontspannen lukte niet meer.


Maart vorig jaar liet Claudia weten een stap terug te doen. ‘Het kost me moeite het te erkennen (vooral aan mezelf), maar ik heb tijd en rust nodig’, schreef ze destijds op Instagram. ‘Zoals een boer het land soms moet laten braakliggen, moet ik mijn hoofd even leeg laten.’

Nu, een jaar later, ligt Claudia ‘er weer op’, vertelt ze bij Lubach. Haar nieuwe theatervoorstelling Wat als is daarop gebaseerd. “Ik kwam erachter dat er een groot verschil is tussen aardig gevonden worden en aardig zijn. Dat het eerste er helemaal niet toe doet en het tweede er heel erg toe doet. Daar moet je dan 48 voor worden! Stom, hè?”, lacht ze. Dankzij haar ‘kleine midlife’, zoals ze de periode noemt, staat ze ook anders op het toneel. “Ik was onnodig onzeker”, zegt ze. “Nu sta ik iets meer op het podium van: leuk dat we er allemaal zijn.”


Claudia heeft inmiddels een manier gevonden om tot rust te komen: knuffelen met haar twee nieuwe ragdoll kittens. “Ik wist niet dat ik daar zo dol op was. Ik ben helemaal geen dierenvriend.”