ChristenUnie wil koning Willem-Alexander terug in formatieproces

0

ZM De Koning – 01

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het een goed idee om de koning weer een rol in het formatieproces te geven. Segers vraagt zich net als andere partijen af of het “verstandig is om verkenners te hebben die zo dicht staan op de dagelijkse, Haagse politiek”. In de koning ziet hij een onpartijdig ‘verkenner’.


“Zou het niet beter zijn voor het proces om iemand te vragen die van buiten komt, die het tot de saaie essentie kan terugbrengen?”, aldus Segers, die daarbij de koning opperde. “Als iemand staat voor discretie en afstand, dan is het de koning. Daar hebben we al enige jaren ervaring mee en ik kan me geen ongemak herinneren als dit,” zei hij donderdag in het debat in de Tweede Kamer over de mislukte verkenning. Geen andere partij opperde een rol voor de koning, zoals voor 2012 gebruikelijk was.

De rol van de koning tijdens de formatie van een nieuw kabinet is beperkt nadat een meerderheid in de Tweede Kamer in 2012 besloot het formatieproces in eigen hand te nemen. Tijdens de laatste kabinetsformatie in 2017, de eerste sinds het koningschap van Willem-Alexander, werd de koning nog lsechts regelmatig op de hoogte gesteld over het verloop van de onderhandelingen.