CHARLES TEGEN DIANA na geboorte HARRY: ‘Fantastisch! Nu heb je me een erfgenaam gegeven en een reserve – mijn werk zit erop’

0

In zijn boek Spare dat volgende week verschijnt vertelt de Britse prins Harry dat zijn vader, de huidige koning Charles, bij de geboorte van zijn tweede zoon tegen zijn vrouw prinses Diana zou hebben gezegd: “Fantastisch! Nu heb je me een erfgenaam gegeven en een reserve – mijn werk zit erop.”

Spare, de titel van het boek, verwijst naar een gezegde onder royals dat de eerste zoon de erfgenaam is en een tweede een ‘reserve’. Het gevoel de reserve te zijn is volgens The Guardian de rode draad van de autobiografie.


Harry verhaalt in het boek ook over een ontmoeting met zijn vader, koning Charles, en broer na de begrafenis van prins Philip, in april 2021, waarbij de gemoederen verhitraakten. Charles zou daarop tussen beide broers zijn gaan staan en “opgekeken hebben naar hun blozende gezichten”. “Alsjeblieft jongens, maak mijn laatste jaren niet miserabel”, zou hij gezegd hebben.

Harry gaf twee interviews, aan de Britse zender ITV en het Amerikaanse CBS,  in aanloop naar zijn memoires die volgende week dinsdag uitkomen.


“Ik zie mezelf niet terugkeren als voltijds werkende royal”, zegt de Britse prins Harry in die vraaggesprekken. . “En ik wil mijn vader en broer terug.” De prins heeft het opnieuw over het doelbewust lekken van het paleis om hem en zijn vrouw Meghan Markle in een slecht daglicht te plaatsen. Ook het verraad valt. “Ze denken dat het beter is om ons er als slechteriken te laten uitkomen.” Maar de prins wil wel graag terug contact met zijn vader, koning Charles, en broer, kroonprins William.”Ze hebben absoluut geen bereidheid tot verzoening getoond”, klinkt het. Maar wie “ze” zijn, laat Harry in het midden.

De interviews worden aanstaande zondag uitgezonden. In Harry’s boek ‘Spare’ zouden ook nooit eerder publiek gemaakte details over de dood van zijn moeder, prinses Diana, staan. Zij verongelukte in 1997 in een tunnel in Parijs, achternagezeten door paparazzi.

Op 6 mei wordt koning Charles gekroond. Volgens bepaalde Britse media zouden – ondanks de familiale spanningen – Harry en Meghan toch een uitnodiging krijgen om de kroning in Londen bij te wonen.