Chantal Janzen ziet het even niet zitten: Slechte kijkcijfers en een sluimerend conflict met Linda de Mol

0

Het zit Chantal, die na het vertrek van Linda de Mol bij RTL, de nieuwe koningin van die zender moest worden, dit coronajaar tot nu toe niet mee. Slechte kijkcijfers, een sluimerend conflict met Linda de Mol. In 2021 hoopt Chantal op de grote ommekeer als haar lang gekoesterde droom, het presenteren van een grote spelshow, in vervulling gaat.

Gaan de komende maanden nog het coronajaar 2020 voor Chantal Janzen (41) redden? De komende weken is ze in ieder geval volop op tv te zien. Op zaterdag als jurylid in het door Humberto Tan gepresenteerde Holland’s got talent en op donderdag met haar Chantal komt werken en binnenkort start natuurlijk ook de kijkcijferhit The Voice weer dat zij samen met Martijn Krabbe presenteert. En dan staat eind van het jaar ook nog Oh Wat Een Jaar! op haar programma en is ze druk met de opnamen van Chantal’s Beauty Camper waarin ze samen met stylist Fred van Leer en visagist Leco van Zadelhoff Nederland een beetje mooier gaat maken.


Werk genoeg dus, maar of het allemaal het jaar voor Chantal Janzen gaat redden is nog maar zeer de vraag. De eerste aflevering van haar eigen programma Chantal blijft werken scoorde met minder dan 700.000 kijkers maar matig naar RTL4-begrippen. Op NPO1 scoorde Beste Zangers die avond met bijna het dubbele aantal kijkers (1.3 miljoen) en Chateau Meiland op SBS6 met bijna 1,1 miljoen aanzienlijk beter.

Maar ook buiten tv-land ging het Chantal dit jaar tot nu toe niet voor de wind. Haar blad &C kwam, qua oplage, in zwaar weer. En dat is heel slechts nieuws, want sinds vorig jaar zijn de RTL 4-ster en haar man Marco Geeratz zelf, via Marco’s bedrijf Geeratz Participaties waaronder &C valt, zelf verantwoordelijk voor de verliezen.


En dan is er ook nog eens de al het heel jaar sluimerende ruzie met de vrouw die zij bij RTL moet doen vergeten, Linda de Mol. Die begon eind vorig jaar toen Linda de kant van Wendy van Dijk koos door te zeggen dat Chantal Janzen nét iets te verwas gegaan met haar aankondiging dat Wendy van Dijk in Chantals blad de &C zou praten over haar cocaïneverslaving. Het bleek wel Wendy van Dijk te zijn, maar niet de Wendy van Dijk. Chantal Janzen en haar redactie zouden hier bewust verwarring over hebben laten ontstaan om Wendy, ook al geen vriendin van Chantal, een hak te zetten. Linda vond het maar flauw van haar ex-schoonzus Chantal, die ooit een relatie had met Johnny de Mol.

Dat was overigens niet de eerste keer dat de presentatrices een sneer naar elkaar uitdeelde. Na Chantals programma All Together Now was Linda niet bepaald positief over wat ze had gezien. “C-mineur. En weer een zangwedstrijd, dit keer met Chantal Janzen”, schreef ze in haar LINDA.

De relatie tussen Chantal en Linda verslechterde beduidend op het moment nadat Chantal Janzen het presentatiestokje van Oh wat een jaar overnam van de naar Talpa vertrokken Linda de Mol. De Mol wilde Oh Wat Een Jaar graag meenemen naar SBS 6, maar RTL 4 stak daar via een juridische procedure een stokje voor. Dat deed Linda niet alleen pijn, ze sprak er ook openlijk haar ongenoegen over uit. “Het is pijnlijk en het enige wat ik kan zeggen is dat als de situatie omgekeerd was geweest, ik het niet gedaan had, maar formeel mag het door een uitspaak van de rechter, dus dan moet je je erbij neerleggen”, vertelde de presentatrice aan Shownieuws.

Een affaire waarop Chantal recent in de Telegraaf leek terug te komen toen ze zei: “Als iemand een programma gaat presenteren, moet je niet díegene erop aankijken. Angela Groothuizen zegt altijd lachend en nuchter als ze is, persoonlijk tegen mij: ’ja, dat had ik ook wel willen doen, maar daar heb je jou weer’. Als de weg voor mij nooit was vrijgemaakt, had ik niets nieuws kunnen doen. En dat vrijmaken zal ik straks ook weer voor anderen moeten doen.”

Het valt voor Chantal overigens niet te hopen dat ook het laatste kwartaal van 2020 even teleurstellend wordt als de eerste negen maanden van dit jaar. Chantal, die na het vertrek van Linda de Mol naar SBS werd gebombardeerd tot het nieuwe boegbeeld, de koningin van RTL, kon de hoge verwachtingen als het nieuwe kijkcijferkanon bepaald nog niet waar maken.En dan ging de voor haar meest prestigieuze klus uit haar carrière, het samen met Jan Smit en Edsilia Rombley presenteren van het Eurovisie Songfestival ook nog eens niet door vanwege het coronavirus.

“Ik had deze coronacrisis natuurlijk liever helemaal niet gehad, maar het heeft me wel dingen doen inzien. Als Chantal komt werken begint, wordt ook Beste zangers uitgezonden. Ik had mijn moeder aan de telefoon. Zij wil dat ook wel graag zien, ik wil natuurlijk dat er veel mensen naar mijn programma kijken. Toen zei mijn moeder, die normaal heel chic is hoor: ’houd nou eens op over die k*tkijkcijfers.’ En inderdaad. Ik ben niet op mijn hoofd gevallen of zo, maar ik heb wel inzicht gekregen. Ik laat het mijn leven niet beheersen. Ik wil niet iemand worden die, op zijn 55e of 60e, met de nagels erin blijft zitten of ergens halsstarrig aan vasthoudt; bezig zijn met wie welke programma’s mag presenteren,” zei ze aan de vooravond van Chantal Komt Werken dat dus teleurstellende kijkcijfers scoort.

Maar er gloort misschien licht aan het einde van de tunnel voor Chantal, want volgend jaar komt een droom voor Chantal met het presenteren van een grote spelshow op de voor zenders zo zaterdagavond. Een show voor alle leeftijden. ‘Ik ben eigenlijk dit vak in gegaan om grote shows te gaan doen. Een grote spelshow is wel echt heel gaaf.