Cabaretier YOUP VAN ‘T HEK: ‘Er zitten weinig woke wappies bij mij in de zaal’

0

Youp van ’t Hek (68) is bezig aan zijn laatste tour als cabaretier. Bij Sven op 1 laat hij nog maar eens weten zich door niets of niemand te laten beperken. “Ik mag alles zeggen en zeg ook alles, en ik word ook overal uitgeflikkerd”, zegt Van ’t Hek met een knipoog.

De cabaretier “schiet nogal vaak in de slappe lach” als hij berichten hoort en leest van mensen die kritiek hebben op een bepaald programma op show. Van ’t Hek laat zich in zijn werk daardoor niet van de wijs brengen. “Helemaal niet zelfs”, reageert hij. “Ik zeg gewoon alles en ik heb een publiek dat daar keihard om moet lachen. Er zitten weinig woke wappies bij mij in de zaal.”


De caberatier zegt bij Sven op 1 wel dat er in de samenleving een ander geluid klinkt. “Ik vind dat heel veel mensen dingen cancellen”, reageert hij. “Ik ben daar helemaal niet voor. Iedereen gaat zijn gang maar.” Om dan meteen iemand overal uit te gooien, vindt Van ’t Hek onnodig.

Zelfs niet Johan Derksen na zijn kaarsverhaal. “Ik zat er met klapperende oren naar te luisteren. Het was een heel slecht verhaal, een kroegverhaal. Maar om nu meteen iemand erna te cancellen. Laat iedereen maar lekker roepen en schreeuwen”, zegt hij. “Er worden nu zoveel mensen door woorden op een zijspoor gezet, dat ik denk: ‘daar ben ik niet van’.”


De cabaretier is niet bang dat hij in een soort zwart gat valt als hij niet meer op de planken staat.. “Het is misschien wel het belangrijkste in het leven, dat je alles relativeert. Ik relativeer mijn cabaretier zijn ook enorm. Dat is mijn werk, dat ik met plezier doe. Ik ontleen er verder geen status aan. Ik leef gewoon door met mijn broers, vrienden en mijn kinderen. Dat komt wel goed. Ik heb er geen seconde angst over.”