‘Buitenwipper’ TOM WAES belandde in echte drugsoorlog

0

In zijn rol van rechercheur Bob Lemmens in Undercover mag Tom Waes de strijd aanbinden met drugsbaas Ferry Bouwman in het echte leven was Waes ook betrokken bij een drugsoorlog. Als ‘buitenwipper’ in Antwerpen bond hij voor zijn tv-roem de strijd aan met lieden uit de Albanese onderwereld, pooiers en zeelui en belandde hij, net als in de serie, oog in oog met drugsbazen die om de macht vochten.

Niet alleen in Undercover stond Tom Waes tegenover drugsbazen. Als in 1989 in Antwerpen Café d’Anvers de deuren opent in het Antwerpse Schipperskwartier, de wijk waar de prostitutie welig tiert, besluit de Waes, tot schrik van zijn ouders te solliciteren als ‘buitenwipper’, de Vlaamse benaming voor wat bij ons portier heet.


Tom Waes verliet na zijn studie meteen het ouderlijke huis. “Ik moest weg. Ik kwam totaal niet meer met mijn ouders overeen”, onthulde het televisiegezicht eerder in Humo. “Mijn ouders hebben zich natuurlijk wel zorgen gemaakt toen ik met slaande deuren vertrok en als portier ging werken. De gespierde Waes wordt in Café D’Anvers samen met zijn vriendin aangenomen. Zij als toiletjuffrouw, hij als portier die de niet te benijden taak krijgt onderwereldfiguren en drugsbazen de toegang te verhinderen tot de discotheek die al snel uitgroeit tot een van de populairste in Vlaanderen.

Portier zijn in Café D’Anvers was geen baantje voor bangeriken vertelde Waes zelf vorige week op de Vlaamse tv. En dat kwam niet zozeer door de prostitueebezoekers. “Naast hen had je ook figuren uit de Albanese onderwereld, pooiers en zeelui. Je deed er goed aan om je nooit met hun zaken te bemoeien. Als er dan toch mannen waren die een vrouw zochten voor seks, werden die doorgestuurd naar ’t Keteltje, een ander etablissement.”

Waes was uiteindelijk zes jaarportier van Café d’Anvers. Jaren waarin ook de portiersoorlog woedde. “Die (de portiers, red) beslisten wie binnen mocht en wie niet. Sommige collega’s bezweken voor het geld en lieten in ruil dealers binnen. Die bedragen waren hoog. Schietpartijen waarbij portiers betrokken waren, gebeurden meermaals. Ik ben blij dat ik er nooit ben op ingegaan”, vertelde Waes over zijn eerste keer dat hij in een drugsoorlog belandde die zelfs mensenlevens kostte. Dat hij jaren later als politieman in Undercover op drugsbazen zou jagen kon hij toen nog niet vermoeden.

Tussen 1990 en 1995 stond Tom Waes, zo beaamde toenmalig discotheekbaas Jan Michiels. zijn mannetje aan de deur van Café D’Anvers. Michiels daarover. “Oké de club lag in de rosse buurt, maar de passanten daar waren niet per se de klanten op wie we rekenden. En in dat opzicht was het goed dat Tom toen verbaal genoeg was om portier te zijn. Een goeie portier hoor. We hadden een goed team in die dagen. Tom was er vanaf dag één bij. Zijn toenmalige vriendin was toiletdame bij ons. Als ik terugdenk aan de Tom van toen dan zie ik zeker iemand die meer macho was dan hij vandaag laat uitschijnen.”

‘Macho’ Waes pinkt dan ook een traantje weg als de legendarische danstempel in 2019 definitief haar deuren sluit. “Dat Café d’Anvers nu gesloten is, vind ik enorm jammer. Het is toch één van de meest iconische clubs die verdwenen is.”