Buitenlandse Zaken weigert inzage: Kosten staatsbezoeken Willem-Alexander en Maxima staatsgeheim

0

Vorig jaar oktober ging het koninklijk paar op staatsbezoek naar India

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet vertellen wat de kosten zijn van staatsbezoeken van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Dat blijkt na een officieel WOB-verzoek. Volgens het ministerie kan het vrijgeven van deze kosten de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en andere landen stroever maken.


Shownieuws vroeg via de Wet Openbaarheid van Bestuur inzage in gemaakte kosten tijdens de staatsbezoeken aan het Verenigd Koninkrijk en aan Indonesië. Het SBS-programma vroeg: wat is er uitgeven hotels, vervoer, eten en drinken en het aanschaffen van geschenken voor het gastland?

het antwoord van het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat zowel de totaalprijs per reis als de specifieke details niet openbaar te maken. “Het inzichtelijk maken van de kosten van specifieke staatsbezoeken kan ertoe leiden dat ontvangende staten conclusies verbinden aan de verschillen in de budgetten van staatsbezoeken. Hierdoor voorzie ik dat de bovengenoemde betrekkingen en betrekkingen met andere staten in de toekomst stroever zouden kunnen verlopen.”


Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de kosten van staatsbezoeken niet openbaar maken omdat zij bang zijn voor scheve gezichten, zo blijkt. Als er aan het ene land meer geld wordt uitgegeven dan aan een ander, dan zou dat diplomatiek gezien voor moeilijkheden kunnen zorgen. En dat geldt ook voor de geschenken die het koningspaar aanbiedt aan staatshoofden tijdens een reis, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), Shownieuws weten.

Ook wordt niet niet openbaar gemaakt welke cadeaus er in 2018, 2019 en 2020 aangeboden zijn tijdens staatsbezoeken. Alleen als het in het gastland gebruikelijk is om informatie over de geschenken te delen, dan beweegt de RVD mee. Dit was de afgelopen jaren het geval in onder andere Frankrijk, Portugal, Letland en het Verenigd Koninkrijk.

In het jaarverslag deelt Buitenlandse Zaken slechts een totaalbedrag. De kosten van alle officiële reizen zijn dan bij elkaar opgeteld. Ook de kosten voor inkomende bezoeken zijn in dat bedrag meegenomen. In 2018 was het totaalbedrag 1,5 miljoen euro en vorig jaar ruim 1,7 miljoen. Voor dit jaar zijn de cijfers nog niet bekend.

De nieuwe outfits die koningin Máxima draagt tijdens staatsbezoeken en andere officiële reizen worden niet door Buitenlandse Zaken betaalt, laat de RVD aan het programma weten. “Kosten voor het (ver)maken en/of aankopen van kleding of juwelen worden niet verhaald op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.” De kleding van de koningin wordt betaald van de onkostenvergoeding van 5,7 miljoen euro die ze jaarlijks ontvangen voor personeel en materiële ondersteuning.

Het Britse koningshuis is transparanter als het op de reizen aankomt. Zij delen jaarlijks wél de totaalbedragen van de verschillende uitgaande en inkomende officiële bezoeken. Zo weten de Britten welke tripjes van welke royals het duurst waren.