Bonje bij Boulevard? John van den Heuvel: Schreef kantoorgenoot Kasem topcrimineel Taghi brief aan Peter R. de Vries?

0

Bonje bij Boulevard nu John van den Heuvel zich openlijk afvraagt of of zijn collega bij de entertainmentrubriek, Peter R. de Vries, de brief die hij vorig jaar mei ontving van topcrimineel Taghi niet gewoon van zijn partner bij het advocatenkantoor DeVries&Kasem heeft gekregen? Van den Heuvel suggereert ook nog eens dat het epistel van Taghi ook nog eens door diezelfde advocaat Khalid Kasem zou zijn geredigeerd….

Aanleiding voor de twijfels die John van den Heuvel uit is de onthulling van het Algemeen Dagblad dat Kasem vroeger in de klas zat met Taghi en politie-informatie aan hem zou hebben gelekt.


Van den Heuvel in zijn eigen krant, de Telegraaf: “Werd Khalid Kasem geframed of verrichtte hij werkelijk hand- en spandiensten voor Taghi? Redigeerde hij namens Taghi bijvoorbeeld ook het keurige schrijven aan Peter R. de Vries, waarin de beroepscrimineel aangaf dat De Vries zich geen zorgen hoefde te maken over zijn veiligheid? Politie en OM zijn ervan overtuigd dat Taghi dit epistel niet zelf schreef.”

Op de dag, afgelopen vrijdag, dat Kasem gelinkt werd aan Taghi, stapte Peter R. op als algemeen directeur van hun advocatenkantoor. Volgens de Vries was dat toeval. En ook dat trekt Van den Heuvel in twijfel. “Heeft het vertrek van De Vries bij het advocatenkantoor van zijn zoon eigenlijk met het in opspraak raken van Kasem te maken?” in zijn Telegraaf-verhaal onder de kop: ‘Was Khalid Kasem de ’spion’ van Ridouan Taghi?’


Zondag zei Rick Brandstederin RTL Boulevard  tegen Van de Heuvel: “Jullie (de Telegraaf, red) gaan eigenlijk nog verder dan het AD en stellen zelfs de vraag of Kasem een spion was van Taghi. Dat is pittig.” Waarop Van den Heuvel repliceerde met: “Ja, een spion… In ieder geval iemand die informatie van onderzoeken zou hebben doorgespeeld aan Taghi. Dat is dan de verdenking die bij politie en het OM leeft. Dat is nu iets wat als een hete aardappel op de bordjes van heel veel mensen ligt. Is deze advocaat ter goeder trouw of heeft hij toch buiten de lijntjes gekleurd? Wat hij heeft gedaan, als dat het geval zou zijn, dan is dat wel een groot vergrijp.”

“Er is heel veel reuring en gedoe nu. Het bevestigt een beetje het beeld dat politie en justitie al langer hebben dat advocaten soms gewoon hand- en spandiensten verlenen aan criminelen.”

 

De brief die Taghi aan De Vries schreef

De Vries ontving de persoonlijke boodschap van Taghi, die inmiddels achter de tralies zit maar toen nog wereldwijd gezocht werd vanwege zijn betrokkenheid bij tientallen liquidaties, mei 2019. In de brief liet de crimineel weten ‘100.000 procent’ niets tegen De Vries te hebben en dat De Vries niet op zijn dodenlijst stond. BBij Pauw op NPO1 zei De Vries dat hij al zijn twijfels had  bij de bewering van het OM dat Taghi hem een kopje kleiner wilde maken. “Ik vroeg me in eerste instantie ook vooral af: wat is het motief in hemelsnaam? Ik kende Ridouan Taghi niet, ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet. Ik heb wel eens een paar dingen over hem gezegd. Die waren niet vleiend, maar nou ook weer niet dat je denkt: daar moet je iemand meteen kapot voor schieten. Ik vond wel meteen dat er een beetje een motief ontbrak al en daardoor had ik wel wat argwaan bij die mededeling van politie en Justitie.”

De Vries wil Pauw niet vertellen hoe hij de boodschap had gekregen. “Ik kan er niet te veel over zeggen, maar er zijn derden bij betrokken en ik heb hen moeten beloven dat ik daar geen mededelingen over zou doen. Die belofte heb ik gedaan en daar houd ik me nu aan.”

Ook toen al had John van den Heuvel zo zijn twijfels. “Ik ben blij voor Peter dat de vermeende dreiging in zijn richting wordt weersproken in deze verklaring. Tegelijkertijd roept de reactie van deze verdachte vragen op“, zei Van den Heuvel. “Bijvoorbeeld de vraag wat dit zegt over andere informatie over geweldsacties van deze persoon in de richting van anderen, onder wie mij zelf“, aldus Van den Heuvel, die  wél op de dodenlijst van Taghi zou staan.

Van den Heuvel vond het toen ook al niet correct dat Taghi op deze wijze contact had gezocht met De Vries. “Ik vind het bedenkelijk dat deze verdachte denkt op deze wijze te moeten reageren op ernstige beschuldigingen aan zijn adres. In mijn ogen is er maar een plek waar hij zijn verdediging hoort te voeren en dat is in de rechtszaal.”

Ridouan Taghi op een van de door de politie in omloop gebrachte foto.

Pikant in de zaak is dat afgelopen december, nadat Taghi in Dubai in de boeien was geslagen, Peter R. de Vries  niet uitsloot sluit dat hij een interview met Ridouan Taghi zou kunnen krijgen. Toen Giel Beelen op radio Veronica De Vries vroeg of De Vries gebruik zou maken van het feit dat supercrimineel Taghi een fan van hem was antwoordde. “Het is een topcrimineel en hij zit vast, dus het is misschien een domme vraag, maar het is ook iemand die contact met je opgenomen heeft om aan te geven dat hij jou helemaal niet bedreigd zou hebben. Ga jij proberen om het contact enigszins op te voeren om misschien een interview met hem te doen?” De Vries zei: “Nou, daar heb ik totaal niet over nagedacht eerlijk gezegd. Ik zie dat ook niet zo snel gebeuren, maar goed, je brengt me misschien op een idee, Giel.” Volgens De Vries zou het krijgen van een vraaggesprek wel lastig worden. “Hij zit in de EBI in Vught en hij wordt enorm afgeschermd. Ik denk dat hij niemand, behalve zijn advocaat, toegang tot hem krijgt, dus ik geloof niet dat het een reëele optie is hoor.”