THIJS ROMER in hoger beroep in seksueel misbruikzaak (acteur ’herkent zich te weinig in vonnis’)

0

Thijs Römer gaat in hoger beroep in de seksueel misbruikzaak die tegen hem is aangespannen. Hij herkent zich te weinig “in het beeld dat uit het vonnis naar voren komt.” Römer werd twee weken geleden door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechtbank legde hem daarnaast de maximale taakstraf op van 240 uur. Verder moet Römer zich laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Ook het OM heeft besloten in hoger beroep te gaan.

De rechtbank achtte bewezen dat de acteur schuldig is aan strafbaar grensoverschrijdend seksueel gedrag. Hij verleidde de meisjes online tot het plegen van ontuchtige handelingen bij zichzelf en het sturen van naaktfoto’s. Dat is gebeurd tussen november 2015 en november 2017 toen de meisjes 14, 15 en 16 jaar waren. “Wat er is gebeurd kan en wil ik niet goedpraten”, aldus Römer. „Ik heb destijds in het online contact fouten gemaakt. Dat realiseer ik mij terdege. Ik vind het verschrikkelijk dat zij hieronder hebben geleden en dat spijt me heel erg. Het hoger beroep is niet bedoeld om afbreuk te doen aan dat leed. Ik had me graag willen neerleggen bij de uitspraak van de rechter, maar daarvoor herken ik mij te weinig in het beeld wat uit het vonnis naar voren komt.”


Thijs Römer slaat na de scheiding met Katja in 2015 een andere weg in. Hij, de liefhebber, stopt met het nuttigen van alcohol drinken en hij denkt met weemoed terug aan zijn huwelijk. Dat ex Katja al snel een relatie krijgt met de 14 jaar jongere Amsterdamse chefkok Freek van Noortwijk maakt hem niet jaloers en is voor Thijs geen reden ook op zoek te gaan naar een nieuwe liefde. “Ik ben totaal niet jaloers op haar geluk,” zegt hij in Volkskrant Magazine. Thijs Römer praat dan inmiddels al wel met een psycholoog. Dat zijn ouders, Peter Römer en Yvonne Smolders, scheidden toen Thijs jong was heeft hij nooit verwerkt en sindsdien heeft hij altijd al moeite heeft gehad met het vinden van een thuis. “Als je op jonge leeftijd steeds gescheiden bent van een van je ouders, wordt langdurig hechten een probleem”.

Na de scheiding van Katja Schuurmans, alleen in zijn huis in Amsterdam, slaat de eenzaamheid al snel toe. Het voortdurende gevoel van leegte leidt er toe dat de dan Moordvrouw-acteur op internet begint te chatten met jonge fans. De vaak nachtelijke chatgesprekken gaan al snel over seks. De destijds 37-jarige Römer geeft de meisjes o.a. ’vingertips’ in een appgroep die de opmerkelijke naam ’douchen’ heeft. Römer: “Je kan toch gewoon een gesprek over masturberen hebben? Zo van, hier is de clitoris, daar de vingers. Dat. Zwaarder is het niet. Een vrolijk gesprek over seks. Ik kan me daar geen opgewonden of erotisch gevoel bij herinneren. Ik had absoluut niet het gevoel dat ik iets strafbaars deed.”


Een van die meisjes die tips van Römer kreeg, de 14-jarige Nena, vertelde in de rechtbank van Assen een ander verhaal. Ze wilde dat ze zich ‘simpelweg geliefd en gehoord wilde voelen’. “Ik was niet alleen mega fan van jou, ik werd verliefd op je. Tegelijkertijd was je een vaderfiguur.” Römer vroeg haar ook om naaktfoto’s te sturen. “Je blokkeerde mij als ik dat niet wilde. Dan raakte ik in paniek, was bang dat ik je kwijtraakte.”

Römer in de rechtszaal: “Ik zeg niet dat ik mezelf erover op de schouder sla. Integendeel. Ik geneer me kapot. Het enige dat ik wilde was Nena een goed gevoel geven. Mijn psychologe zegt dat ik teveel als hulpverlener in het verhaal ben komen te staan. Ik had het zelf niet zo gezien, maar het is het woord dat het beste klopt.”

Thijs Römer vertelt de rechtbank ook dat hij van ex Katja Schuurman heeft geleerd dat fans op afstand houden, of geen contact willen, alleen maar leidt tot verwijten over arrogantie. “Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in die tijd nooit zei: ‘Thijs heeft de groep verlaten’.” Een jong meisje nam hij ook in vertrouwen over zijn gevoelens over de scheiding van Katja. Römer zag zichzelf als een lieve empathische man, die om een leegte te vullen overging tot destructief seksueel gedrag, aldus zijn psychologe.

Ook een man die zijn scheiding van Katja nooit lijkt te hebben verwerkt. Katja die al meerdere keren duidelijk heeft gemaakt dat ze ex Thijs steunt in deze voor hem zo moeilijke periode.