BIZAR: René Le Blanc zet topproducer Edwin van Hoevelaken aan de kant

0

(Beeld: SBS/Wessel de Groot)

Gevalletje van René weet het beter? René Le Blanc heeft weken na het tekenen van zijn platencontract bij Edwin van Hoevelaak dat contract verscheurd. Hij tekende bij een ander en stopt de samenwerking met de man achter echte sterren als André Hazes, Jeroen van der Boom, Wolter Kroes, Thomas Berge, Gerard Joling, Nick & Simon.


Edwin van Hoevelaak in een persbericht. “Edwin van Hoevelaak heeft vandaag de samenwerking met René Le Blanc verbroken. De succesvolle producer schreef voor de zanger zijn grootste hit If I tell you that I love you, maar ze gaan vanaf nu ieder hun eigen weg”, valt er te lezen.

De muziekproducer van grote namen als André Hazes, Jeroen van der Boom, Wolter Kroes, Thomas Berge, Gerard Joling, Nick & Simon heeft besloten om zich te richten op de artiesten met wie hij al jaren samenwerkt. “Ik heb voor René de single If I tell you that I love you geschreven,” laat Edwin weten in het persbericht.


“Dit nummer is speciaal voor het televisieprogramma Ik geloof in mij gemaakt en is een hit geworden. Dat gun ik René van harte, maar omdat René bij een andere partij heeft getekend ga ik mij vanaf nu weer focussen op de artiesten waar ik al jaren mee werk. Ik wens René uiteraard veel succes met zijn verdere carrière.”

René Le Blanc was bij het tekenen van het contract nog verbijsterd dat Van Hoevelaak zich over hem wilde ontfermen. “Het moet nog even binnenkomen”, zei de zanger toen nog trots. “Ik sta tussen de grote mensen. Jeroen van der Boom, Andre Hazes, Wolter Kroes, Nick & Simon. Edwin heeft wel wat op zijn naam staan en nu natuurlijk de single ‘If I Tell You’.”

Le Blanc afficheert zichzelf al decennia als ‘de Nederlandse Engelbert Humperdinck’ maar boekte tot de SBS realityserie Ik geloof in mij, waarin meerdere Nederlandse artiesten worden gevolgd die dromen van een doorbraak naar het grote publiek, maar weinig succes.

René Le Blanc, of eigenlijk René de Wit, staat erom bekend dat ‘ie een béétje vol is van zichzelf. Dankzij het tv-programma is hij uitgegroeid tot een cultheld in Nederland. Met kritiek gaat hij moeizaam om.

AD columniste schreef dat hij ‘aan alle clichés van het fenomeen volkszanger voldoet’. “Van zijn te ver open geknoopte overhemd en net te zwart geverfde haar tot het tappen van platte moppen in de platenstudio. En hij vergeet nooit, echt nooit, om iedereen die zich toevallig in zijn buurt ophoudt eraan te herinneren dat hij de Nederlandse Engelbert Humperdinck is.”Angela:  schreef ook: “René is ervan overtuigd dat hij een plekje in de Toppers verdient. Maar ondertussen ziet de kijker hem omkleden in een net te kleine camper, waarin hij moet bukken om een slok water te nemen, voor een optreden voor drie knikkebollende bejaarden. Net als je denkt dat het niet sneuer kan, wordt hij aangekondigd met de verkeerde naam.”

René Le Blanc na het haar dat niet in dank af. “AD-columnist Angela de Jong schreef over mij een stuk dat niet klopte. Wees zo stoer om mij te bellen, denk ik dan, en vraag of het klopt. Nu publiceert zij een verhaal dat niet op waarheid berust. Ik vind dat ver beneden peil.”