BIZAR: Koning WILLEM-ALEXANDER en zijn MAXIMA hebben 15 weken! vakantie per jaar maar zelf zeggen ze NOOIT vakantie te hebben

0

Heeft de gemiddelde werknemer 24 dagen vakantie per jaar, koning Willem-Alexander en zijn Maxima hebben maar liefst 85 vrije dagen. Maar bizar genoeg vindt hijzelf dat hij nooit echt vakantie heeft. En daar is echtgenote Maxima het van harte mee eens.

Voor koning Willem-Alexander geldt de regel dat hij altijd aan het werk is, tenzij hij thuis in zijn luie stoel op Huis ten Bosch zit, schrijft weekblad Privé in het vandaag verschenen nummer. “Wie tegenwerpt dat de koninklijke agenda in juli, augustus, rond oud & nieuw, in het voorjaar bij elkaar toch al snel een weekje of vijftien leeg is en er geen (werk)bezoeken in de agenda staan heeft weliswaar gelijk, maar feit blijft dat officieel de koning altijd in functie is. Niet bereikbaar zijn is er niet bij.”


Het weekblad heeft minutieus uitgerekend dan Alexander en Maxima jaarlijks 85 vrije dagen hebben. Evenveel overigens als leden van de Tweede Kamer. Maar volgens Prive vindt het koninklijk paar dat ze eigenlijk nooit vakantie hebben. Het weekblad schrijft: “Tijdens een gesprek na de toen nog gebruikelijke fotosessie aan de vooravond van zijn vakantie in 2015 vertelde hij dat hij ook tijdens zijn vakantie gewoon als staatshoofd blijft functioneren: “Je weet niet wat er aankomt, maar ik ben 24/7 bereikbaar. Dat is een deel van mijn mooie werk.”

Hij zei zich tijdens zijn vakantie ook in te lezen voor komende staatsbezoeken en noemde dat “leuk om te doen”. En dan moet hij ook nog voortdurend beschikbaar zijn voor het zetten van zijn handtekening onder besluiten en wetten op zijn iPad.”


In 2021 herhaalde de koning tijdens het persgesprek op Paleis Huis ten Bosch nog maar eens dat vakantie niet echt vakantie is en hij hoopte dat er dat jaar weinig werk mee zou gaan omdat dit betekent dat er geen crises zijn. “Maar eigenlijk is er altijd wel werk. Je blijft lezen wat er gaande is.”

Ook koningin Máxima deed een duit in het zakje en vertelde dat haar werk, met name wat zij voor de Verenigde Naties doet, tijdens de vakanties ook gewoon door gaat. “Zo’n drie keer per week heb ik een Zoomcall. Mijn dochters hebben daar niet zo’n last van, zij realiseren het zich niet en zitten lekker aan het zwembad. Ik doe mijn werk met heel veel plezier.” Zijn moeder Beatrix noemde in 2005, toen ze 25 jaar op de troon zat, in een gesprek met Dorien Pessers die continue beschikbaarheid juist ‘een van de moeilijke kanten’ van het koningschap.