Bizar: Israëlische first lady gebruikt Trump’s Witte Huis als wasserette

0

De meeste politici doen er alles aan om hun vuile was te verbergen, maar niet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara. Die hebben juist een reputatie opgebouwd voor het meenemen van tassen en koffers gevuld met vuile kleren en ondergoed als zij op bezoek gaan bij president Trump.

In de loop der jaren hebben de Israëlische premier Netanyahu (70) en zijn vrouw Sara een bedenkelijke reputatie hebben opgebouwd onder het personeel van Blair House, het tot Witte Huis behorend gastenverblijf. Als zij arriveren hebben ze al die jaren tassen en koffers vol vuile was bij zich die zij afgeven om te worden gewassen. Dat wassen, maar ook stomen, van kleding is een extraatje dat geldt voor alle buitenlandse leiders aan het Witte Huis, maar waar door bezoekers maar spaarzaam gebruik van wordt gemaakt.


Alleen als Netanyahu en zijn vrouw Sara het Witte Huis bezoeken draaien de presidentiële wasmachines overuren. “De Netanyahu’s zijn de enigen die echte koffers met vuile was meebrengen”, vertelde een Amerikaanse functionaris tegen de gezaghebbende krant The Washington Post op basis van anonimiteit. “Na meerdere bezoeken reizen werd duidelijk dat ze dit met opzet deden.”

En dat was tegen het zere been van Netanyahu, die zijn ambassade in Washington aanspoorde tot een verklaring dat de beschuldigingen ‘ongegrond en absurd’ waren en slechts bedoeld waren om af te leiden van de reden van Netanyahu’s recente bezoek, half september, aan de Vérenigede Staten, waar hij akkoorden ondertekende om de betrekkingen met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein te normaliseren .


Pikant genoeg verdedigde de ambassade de premier met: “Tijdens dit bezoek is er geen kleding gestoomd en werden slechts een paar overhemden aangeboden om gewassen te worden. En het pak van de premier en de jurk van mevrouw Netanyahu werden gestreken voorafgaand aan de ondertekening van het akkoord. Een pyjama die de premier droeg tijdens de 12 uur durende vlucht van Israël naar Washington werd ook gewassen,” aldus de verklaring van de ambassade.

Een beetje ongelukkige verklaring die ook nog eens een verhaal lijkt te bevestigen dat dateert uit 2018 toen een gesprek uitlekte tussen Nir Hefetz, de toenmalige woordvoerder van de premier, en Shlomit Barnea Farago, zijn juridisch adviseur.

Ook die twee hebben het over de vuile was die de Netanyahu’s meetorsen bij buitenlandse bezoeken. Hefetz vertelt dat mevrouw Netanyahu de gewoonte heeft vier, vijf koffers vuile was mee te nemen. Het hotel waar ze op kosten van de gastheer verblijven, moet zich daar maar over ontfermen. Eén keer, vertelt Hefetz, had zij zelfs acht koffers bij. De twee kunnen niet begrijpen waarom ze dat doet. Alle kosten van de wasserij worden sowieso terugbetaald. De twee maken zich er met een grap vanaf. “Misschien ruikt ze graag kleren die in het buitenland gewassen zijn.”

Dat zou best een kunnen, want tijdens een eendaags bezoek aan Portugal, afgelopen december, arriveerden Netanyahu en zijn vrouw met elf koffers. Netanyahu’s kantoor verhalen in de media dat ook die elf de koffers gevuld waren met vuile was. De inhoud had de premier nodig voor zijn werk op die ene dag.
In het bewuste onderonsje ging het overigens niet alleen over de vuile was, maar ook over de voortdurende aantijgingen van misbruik van overheidsgeld door mevrouw Netanyahu. Het gesprek gat over een tuin die Sara zou hebben laten aanleggen bij haar huis op kosten van de staat en de geschenken die zij kreeg bij staatsbezoeken, die officieel aan de staat toebehoren, die zij achter over gedrukt zou hebben.

Bovendien, zo vertrouwde de adviseur van de premier zijn gespreksgenoot toe, had Sara Netanyahu de gewoonte iedereen die zij had uitgenodigd bij haar thuis aan het werk te zetten. “Echt, ik heb het met mijn eigen ogen gezien”, vertelt Hefetz. “Topadviseur Natan Eshel en Ezra Saidoff – destijds vicedirecteur op het kabinet van de premier – waren in privéhuis Caesarea de airco aan het poetsen.”Dat de Netanhyahu’s op de kleintjes letten als het om hun eigen geld gaat blijkt ook de veroordeling van Sara Netanyahu vorig jaar voor misbruik van tienduizenden Israëlische ponden (1 euro is 4 pond, red) voor het laten bezorgen van copieuze maaltijden aan huis, ondanks het feit dat ze een eigen, door de staat betaalde, kok hebben.

Man Benjamin lijkt geen haar beter dan zijn echtgenote Sara. Hij staat inmiddels terecht in drie corruptiezaken. Zo wordt hij wordt beschuldigd van het aannemen van geschenken ter waarde van bijna $ 200.000 van zakenmensen, waaronder dozen met champagne en dozen met sigaren.
Wat Netanyahu betreft is er niets aan de hand. Hij ziet het allemaal als een linkse politieke heksenjacht bedoeld ‘om een door het volk gekozen leider te laten struikelen’.