Bizar: Frank Masmeijer vrij na twee van de negen jaar oplegde celstraf voor binnenhalen 467 kilo cocaïne

0

Na slechts twee jaar van de opgelegde negen jaar celstraf wegens betrokkenheid bij het binnenhalen van 467 kilo cocaïne – straatwaarde: 23 miljoen euro – in 2014 uit de Antwerpse haven hebben uitgezeten komt Frans Masmeijer nog voor kerst definitief vrij en begint hij zijn nieuwe leven met nieuwe vlam Anita. Waar hij dat gaat doen, België of Nederland, weet Frank nog niet, maar hij zou wel graag terug keren in de horeca…

“Momenteel wacht ik op de zitting waarin ze bekend gaan maken wanneer ik de gevangenis echt mag gaan verlaten. Er zijn twee keuzes die ik kan maken: óf ik keer terug naar Nederland en ben van alles af, maar dan mag ik niet meer op Belgisch grondgebied komen, óf ik blijf in België en dan moet ik hier werken en krijg ik van de Staat begeleiding om mijn leven weer op te bouwen,” vertelt hij in weekblad Privé.


Masmeijer weet wel wat hij, of in Nederland of in België, wil gaan doen om aan de kost te komen. “Ik wil weer gaan werken. De horeca blijft me trekken, dus misschien ga ik daar iets mee doen,” vertelt Masmeijer. Het eerst verdiende geld zal overigens naar de Belgische staat gaan, want naast de celstraf werd Masmeijer ook een geldstraf van  90.000 euro opgelegd.

In het weekblad verhaalt hij ook over hoe hij crimineel werd. “Dat ik in het verkeerde milieu terecht ben gekomen, heeft meerdere oorzaken. Privé ging het niet goed: mijn huwelijk met Sandra verkeerde toen al in zwaar weer, mijn horecazaken gingen niet lekker, ik was een heel duur huis aan het verbouwen…”


Waarna Frank zichzelf compleet verloor. “Ik was mezelf niet meer en dat is heel naar om te ervaren. Ik heb dingen gedaan waarvan ik achteraf denk: ‘Hoe is het mogelijk?’ Ik heb me met verkeerde mensen ingelaten waardoor ik op het verkeerde pad terecht ben gekomen.”

En net als voor de rechtbank bagatelliseert hij zijn rol bij de invoer van die 467 kilo cocaïne. “Ik was maar een kleine spil, en ik heb er enorm veel spijt van. Het heeft mijn hele leven overhoop gehaald.” De rechtbank oordeelde overigens dat zijn veroordeling gold voor onder meer deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrift. Het hof noemde de feiten “zeer ernstig”.

Zijn voormalig, criminele, vrienden hoeven overigens niet meer bij hem aan te kloppen. “Dit zal mij nooit, maar dan ook nooit meer overkomen. Ik heb mensen leren kennen aan wie ik geen behoefte heb om ze ooit nog terug te zien.”

Frank Masmeijer was in de jaren tachtig presentator van programma’s als De Holidayshow, Dinges en de Frank en Vrij-show. In 1994 werd zijn contract bij de NCRV niet verlengd, waarna hij, zonder succes, uitbater werd van verschillende horecagelegenheden in België.