BIZAR: As Pieter ‘Van In’ Aspe verwerkt in drukinkt nieuw boek

0

De as van schrijver Pieter Aspe, bij ons bekend van zijn verfilmde boeken in de tv-reeks Aspe met in de hoofdrol hoofdinspecteur Pieter Van In, is gemengd met de drukinKt van zijn nieuwe en laatste boek Van In: episode 5’  Pieter Aspe overleed op 1 mei van dit jaar op 68-jarige leeftijd.

“Het gaat slechts over een klein deel van zijn as dat Tamara (Hanegraaf, zijn echtgenote, red.) heeft overgehouden. Een deel gaat ze verwerken in een juweel dat ze laat maken. Een ander beetje as is naar de drukkerij gegaan waar het vermengd werd in de drukinkt voor de eerste 25.000 exemplaren van het boek (de startoplage, red.)”, zegt zijn uitgever Karel Dierickx in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.


Aan het Vlaamse VTM nieuws liet Tamara Hanegraaf weten dat ze dat “helemaal niet luguber vindt”. “Integendeel, het was zijn laatste wens.”

Ook Pieter Aspe’s eigen leven leest als een boek. In de biografie die eind vorig jaar verscheen, vertelde hij vrank en vrij over de miserie in zijn jonge jaren. Voor hij in 1995 zijn eerste roman uitbracht, leefde hij van een uitkering of was hij aan de slag bij de zeevaartpolitie, als meubelreparateur, verhuizer, wijnverkoper of conciërge bij de Heilige Bloedkapel. Uit financiële ellende zette hij op een dag zelfs de koelkast te koop. “Er was toch geen geld om ze te vullen. Ik voelde mij een hopeloze marginaal en ben stevig beginnen te drinken. Dat was de enige manier om onze ellende een beetje te vergeten.”


Aspe kreeg twee dochters in zijn eerste huwelijk, maar qua gezinsgeluk ging het hem ook niet altijd voor de wind. Hij vertelde over hoe zijn toenmalige vrouw in een depressie belandde en naar de drank greep. Of over hoe hij na het overlijden van zijn tweede vrouw Bernadette in 2016 zelf in een diep dal belandde. Hoe hij soms luxe-escortes belde.