‘Biografie over Willibrord Frequin (80) in doodsnood tot stand gekomen’

0

Zijn oud-Brandpunt-collega Fons de Poel heeft de biografie over Willebrod Frequin geschreven. Fons de Poel volgde Frequin in zijn tachtigste levensjaar en noemt hem niet alleen een ‘breekbare man’, maar zegt ook:  ‘Het boek dat ik nu afrond, is in zekere zin in doodsnood tot stand gekomen.’


De biografie verhaalt over Frequin als verslaggever bij Brandpunt waar Willebrord vaak spraakmakende reportages in het buitenland maakte, waarna hij voor RTL en SBS 6 ging werken. Tussen 1996 en 2003 maakte Frequin onder meer De Week van Willibrord, Achter gesloten deuren, Ooggetuige en Toppers.

Biograaf De Poel heeft Frequin in het jaar dat hij hem volgde zienderogen zien verslechteren. “Ik moest het schrijven’, meldt hij in zijn blog bij Broadcast Magazine. Frequin was in de begintijd van De Poels carrière zijn mentor. ‘Hij bereisde destijds met gevaar voor eigen leven het wereldnieuws, wat in veel gevallen het wereldleed was. Daarna werd hij natuurlijk de omstreden, geprezen, verguisde, gepersifleerde trammelant-reporter over wie iedereen wel een mening had. Je mocht hem. Of helemaal niet’, aldus De Poel. Wat veel mensen niet weten, schrijft De Poel, is dat Willebrord verrassend verlegen is.


Voor het boek interviewde De Poel onder andere Angela de Jong, Fons van Westerloo, Sven Kockelmann en René van der Gijp. Dit voorjaar moet de biografie, genaamd Willibrord, verlegen vlegel, in de boekenwinkel liggen.

In november vorig jaar had Frequin zijn laatste tv-optreden in de talkshow HLF8 van Johnny de Mol. “Het is mooi geweest. Dit was mijn laatste optreden. Dat deed ik voor Johnny, die ik al jaren ken.” Frequin zie de tv niet te missen. : ,Ik kijk ook veel minder. De talkshows vind ik saai, ze lijken allemaal op elkaar. Interviews, ze zijn totaal niet to the point. Ik val erbij in slaap.”