Biograaf Jan Dijkgraaf: ‘Martien Meiland spaart niemand in zijn boek’

0

Schrijver Jan Dijkgraaf verbleef als gast op Chateau Marillaux. Daar raakte hij dusdanig geïntrigeerd door de puurheid van ‘de Meilandjes’ dat hij naar een excuus zocht om ze vaker te bezoeken. Dat leidde uiteindelijk tot Martiens Meilands biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’. Maar wat komt daar nu in te staan? Volgens de biograaf alles en hij zegt ook: ‘Martien Meiland spaart niemand in zijn boek.’

Op de achterflap van ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ schrijft biograaf Jan Dijkgraaf: ” kent Martien Meiland van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. ledereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van’m, of je vindt ‘m vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van  Martien zien. In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny het complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen.”


Dijkgraaf vertelt ook wat de kopers van de biografie mogen verwachten. “Over de jeugd van Martien, met zijn alcoholische vader Nico en zijn al op 45-jarige leeftijd overleden moeder Nel. Over zijn relatie met broer Jaap, zijn beste vriend. Over zus Nelleke, die hij al jaren niet meer spreekt. Over de Meilanden, de Duivenvoordens en de Renkema’s. Over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blök viel voor “de lelijkste man die ik ooit heb gezien” en die hem altijd door dik en dun is blijven steunen. Over een körte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van voetballer Zinedine Zidane die zijn hele wereld op zijn kop zette. Over zijn jaren in Amsterdam, die zelfs tot twee zelfmoordpogingen leidden.”

Biograaf Jan Dijkgraaf


Maar ook verhaalt Dijkgraaf over Martiens werk als ontbijtkok en stylist in loondienst en de zakelijke avonturen met Erica in winkels en groothandel, die varieerden van complete mislukkingen tot geweldige successen. En over een hachelijk avontuur in China, waar hij moest rennen voor zijn leven en de zoektochten naar kastelen en de kolderieke avonturen in Frankrijk en over de serie ‘Chateau Meiland’, die van alle leden van het gezin Bekende Nederlanders maakte. Ook het vertrek van Caroline en Nadège komt aan de orde, net als de prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld.

Wie de biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ uit heeft, heeft gelachen, een traantje weggepinkt én kan een echt oordeel over hem veilen, zo meent biograaf Dijkgraaf.

‘Martien’ is hier te bestellen.