BINNENKIJKEN – Woning schrijver en Nobelprijs-kandidaat SIMON VESTDIJK door kinderen in verkoop gezet

0
Nu zijn weduwe Mieke is opgenomen in een verpleeghuis is het huis van de Doornse auteur en Nobelprijs-kandidaat Simon Vestdijk door zijn kinderen Dick en Annemieke in de verkoop gezet voor €675.000. Maar radiojournalist Kenneth van Zijl wil dat de woning van schrijver Simon Vestdijk een culturele bestemming krijgt. De benodigde bijna zeven zou door middel van crowdsourcing ingezameld moeten worden.


Van Zijl heeft inmiddels de morele steun van cultuurminister Jet Bussemaker op zak. Volgens dagblad NRC heeft de bewindsvrouw daar ‘als privépersoon’ mee ingestemd. De vrijstaande woning uit 1927 aan de Doornse Torenlaan zou een huis voor schrijvers, dichters, wetenschappers en componisten moeten worden.

Vestdijks kinderen Dick en Annemieke hebben al laten weten in te stemmen met het plan van Van Zijl en ook de makelaar Patty van Rooijen wil eraan meewerken.


In dit uit 1927 daterende vrijstaande woonhuis lijkt het of de tijd eventjes heeft stilgestaan. De woning bevindt zich grotendeels nog in oorspronkelijke staat. De kamer en-suite mét erker biedt via openslaande deuren toegang tot de royale tuin waarin zich een vijverpartij en een houten berging bevinden.

De woonkamer en-suite (ca. 37 m²) is voorzien van erker, bergkast en openslaande deuren naar de tuin. De dichte keuken heeft een bijkeuken met opstelplaats voor c.v.-ketel en toegang tot de tuin.


Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers. De slaapkamer aan de voorzijde is voorzien van openslaande deuren naar eigen balkon. De badkamer heeft een wastafel, ligbad en douche. Vanuit die badkamer is er toegang tot een balkon op het Zuiden.

Een vaste trap leidt naar een grote lichte zolderruimte (ca. 37 m²) met meerdere dakramen. De ruimte is in gebruik als atelier/werkkamer door Simon Vestdijk.

Vestdijk was auteur van ongeveer 200 boeken en daarmee één van Nederlands productiefste schrijvers. Nagenoeg alle Nederlandse literaire prijzen zijn hem toegekend Verschillende van zijn romans zijn verfilmd (o.a. Pastorale 1943, Ivoren wachters, Het verboden bacchanaal), of bewerkt voor televisie (o.a. De koperen tuin, Op afbetaling). In 1968 werd Vestdijk ziek. Hij overleed op 23 maart 1971 op 72-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht.