BINNENKIJKEN – PIET PAULUSMA (65) gaat kleiner wonen en verkoopt statige stadsvilla voor EEN MILJOEN

0
De statige, witte, stadsvilla van Piet Paulusma in Harlingen staat te koop. De weerman, bijna 65 jaar, wil kleiner gaan wonen. De vraagprijs? Bijna een miljoen euro. Zeven ton meer dan Piet er zeven jaar geleden voor betaalde.

Een pand om verliefd op te worden. Zo omschrijft Paulusma zijn voormalige burgemeesterswoning aan het Franekereind 42, pal langs de Elfstedenroute in Harlingen in het Dagblad van het Noorden. “Het woont hier geweldig.”


Toen de weerman in 2014 de sleutel kreeg, liet hij het pand eerst in oude staat herstellen. De gele buitenmuren werden gewit en onder meer de oorspronkelijke plafonds keerden terug. Nu, nog geen acht jaar later, wil hij toch wat kleiner wonen. “Ik word bijna 65. Je moet ook naar de toekomst kijken.” Wat zijn bestemming wordt, weet hij nog niet. “Maar als ik het voor het zeggen heb, blijf ik hier in de buurt.”

De stadsvilla, een beschermd stadsgezicht, is in 1858 gebouwd als burgemeesterswoning en deed later onder meer dienst als gemeentekantoor. Voor Paulusma de villa kocht zetelde er een softwarebedrijf, maar die ging in 2013 failliet. Betaalde Paulusma destijds nog dik drie ton, inmiddels staat hij te koop voor bijna een miljoen euro.


De villa telt 397 vierkante meter. Er zijn, verdeelt over drie woonalgen,  twaalf kamers, waaronder zes slaapkamers plus 1 badkamer. In het souterrain bevindt zich een entertainmentruimte met achteruitgang naar de tuin.

Op de begane grond bevindt zich o.a. het kantoor waar Piet zijn dagelijkse weerbericht samenstelt.  Op de eerste verdieping is de woonkamer plus  de riante woonkeuken met inbouwapparatuur.De tweede verdieping heeft een terras met uitzicht op de Franekertrekvaart.