BINNENKIJKEN in het voor 20.2 miljoen euro te koop zijnde Zuid-Franse landhuis van PABLO PICASSO dat er weer precies uitziet zoals toen de schilder nog leefde, alleen nu met hedendaags comfort.

0

Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Het Zuid-Franse landhuis waar kunstschilder Pablo Picasso woonde van 1961 tot aan zijn dood in 1973, gaat 12 oktober onder de veilinghamer. Startbod: 20,2 miljoen euro. Na een grondige renovatie ziet de villa er weer precies uitziet zoals toen Picasso nog leefde, alleen nu met hedendaags comfort.

‘Mas de Notre Dame de Vie’ ligt in de gemeente Mougins aan de Côte d’Azur, met zicht op de baai van Cannes en de Middellandse Zee. De villa telt liefst 1.709 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en ligt op een perceel van 3,3 hectare. Er zijn vijftien slaapkamers, twaalf badkamers, een zwembad, een poolhouse en een tennisbaan. Het complex van kop tot teen gerenoveerd. Dat was ook nodig, want na de dood van Picasso’s tweede vrouw, Jacqueline Roque, in 1986 stond het huis dertig jaar lang leeg.


De Vlaamse decorateur, kunstverzamelaar en interieurontwerper Axel Vervoordt nam het landhuis onder handen en zorgde ervoor dat het er weer precies uitziet zoals toen Picasso er woonde. Honderd mensen zouden twee jaar lang in de weer geweest om het huis helemaal in orde te krijgen.

Pablo Picasso (1881-1973) kocht het landgoed in 1961. Voordien woonde hij in de wijk La Californie in Cannes. Tot hem daar door nieuwbouw het uitzicht op zee beperkt werd. Zijn kleindochter Marina zag in 2015 op het laatste moment van verkoop van die villa af, ofschoon een superbod van (naar men zegt) € 150 miljoen had gekregen. In de Mas in Mougins overleed hij. Zijn weduwe Jacqueline kwam er daarna zelden meer. Tot ze er in 1986 zelfmoord pleegde. Vervolgens bleef de Mas jarenlang leegstaand, onbewoond. Toen werd het verkocht aan de Nederlandse ondernemer Tom Moeskops die er flink in investeerde. Moeskops bevond zich jarenlang in de hogere regionen van de Quote 500, maar na aanvang van de grote vastgoedcrisis in 2008 zeeg het vastgoedimperium ineen.


Share.