BINNENKIJKEN in het ‘PENTHOUSE’ van D’66-voorman ALEXANDER PECHTOLD dat in het echt PIEPKLEIN FLATJE van 40m2 is

0
Het veelbesproken Scheveningse penthouse van D’66 voorman ALEXANDER PECHTOLD is in werkelijkheid niet meer dan een piepklein flatje van 40 vierkante meter. De enige overeenkomst met een penthouse is dat de flat van Pechtold op de bovenste verdieping ligt. EVEN BINNENKIJKEN IN DE FLAT WAAR ALLE COMMOTIE OVER IS?

Alexander Pechtold houdt de deur van zijn Scheveningse appartement dat hij kreeg van een vriend op slot voor de media, maar eenzelfde flat in hetzelfde complex staat te koop. En dat maakt dat nu iedereen kan zien dat wat in de media vaak een penthouse wordt genoemd in werkelijkheid een piepklein appartement is.


Dat blijkt ook wel uit de indeling: entree, gang, woon/eetkamer (ca. 5.78/5.00×4.95) inclusief open keuken, kookplaat en afzuigkap en in open verbinding met het slaapgedeelte (2.88×1.98). En dan is ook nog een badkamer en via een schuifpui te bereiken mini balkon van (2.30×1.40). Op de flat rust erfpacht t/m/ 31-12-2050, canon vast € 195,– per jaar en is er een verplichte bijdrage van € 235,98 per maand aan de Vereniging van Eigenaren van het complex.

Pechtold kreeg het appartement begin 2017 van de gepensioneerde Canadese diplomaat Serge Marcoux (74). De twee leerden elkaar volgens Pechtold dertig jaar geleden kennen toen hij als student-chauffeur voor de Canadees werkte. ‘Uit dat werk is een hechte langdurige vriendschap ontstaan die tot op de dag van vandaag voortduurt. Serge behoort tot mijn kring van naasten,’ zei Pechtold daarover. In zijn studententijd was Marcoux politiek adviseur in Den Haag. Later werd de ongehuwde diplomaat hoofdambassadeur in Guyana en Suriname. Hij woont momenteel in Montreal. Rond het Binnenhof, zo schrijft weekblad Story deze week, luistert men dat er meer aan de hand moet zijn geweest dan slechts een ‘langdurige vriendschap’, daarmee insinuerend dat Pechtold mogelijk een meer dan zakelijke relatie met Marcoux onderhield.


De diplomaat had de flat als pied-à-terre een flat in Scheveningen, die Pechtold mocht gebruiken als het zo uitkwam. In ruil daarvoor gaf hij bijvoorbeeld de planten water. De Canadees is al jaren met pensioen en woont ergens anders. De Canadees wilde eerst dat Pechtold het appartement zou erven, maar later schonk hij het al bij leven. Volgens de schenkingsakte is de flat 135.000 euro waard. Toen dat bekend werd leverde dat hem bij politieke tegenstanders de bijnaam ‘Alexander Penthouse’ op.

De D66-leider beschouwt de hele zaak als een privékwestie, omdat de Canadees een vriend is die hij al kent uit de tijd voordat hij de politiek in ging. Hij zag daarom geen aanleiding om het appartement te laten opnemen in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. In dat register geven Kamerleden geschenken op van meer dan 50 euro. Hij heeft dat niet gedaan.

De Raad van Europa stelde recent dat Pechtold ten onrechte het appartement niet opgaf in het geschenkenregister van de Tweede Kamer.

Voor €165.000 de buurman Pechtold worden?