BINNENKIJKEN in het duurste huis van Nederland (14 miljoen) dat nu geveild wordt en bieden kan vanaf 1 miljoen

0
Voor Landgoed Klarenbeek in Doornspijk werd zes jaar geleden nog 14 miljoen euro gevraagd. Daarmee was het het het duurste huis dat in Nederland te koop stond. Nu wordt het landgoed geveild en kan er worden geboden vanaf een miljoen.

Eigenaar Raymond Tromp kocht zijn landgoed in 2003 voor €3,3 miljoen, maar dat was zonder 28 binnen- en 7 buitenstallen. Voor de €14 miljoen die Tromp in 2011 vroeg was voor de woning, de fokkerij, en de inhoud van de stallen, tientallen Arabische volbloedpaarden. De paarden zijn bij de veiling niet inbegrepen.


Landgoed Klarenbeek ligt langs de Zuiderzeestraatweg West in Doornspijk. “U bent er heer en meester over bijna 21 hectaren eigen grond met park, bos, weilanden, vijvers en een volledig geoutilleerde stoeterij met paddocks, bijgebouwen en 43 paardenstallen”, meldt de brochure van veilinghuis Christie’s International Real Estate.

De monumentale buitenplaats is in de achttiende eeuw gesticht. Het landhuis is in 1842 gebouwd in opdracht van H.F. van Meurs. Er zijn vijftien kamers ‘voor bewoning’, plus zes kamers voor personeel. In 2008 zijn plafonds en parketvloeren gerestaureerd en is een meterkast met veertig groepen geïnstalleerd.


Van de bijna 21 hectaren die het landgoed groot is, zijn er 3 strikt privé. Het overige deel is als natuurgebied met wandelroutes toegankelijk voor publiek. Behalve een koetshuis en paardenstal staan er nog een kapschuur en een was- en poetsstation voor paarden.

De openbare executieveiling is op 13 april om 14.00 uur. De verkoper houdt het recht het geveilde object niet te gunnen.