BINNENKIJKEN bij YOUP VAN ‘T HEK die na 10 oudejaarsconferences voor € 2.350.000 zijn ‘sterfhuis’ aan de Amsterdamse gracht heeft gekocht

0
Youp van ’t  Hek keerde, vlak voor hij op 28 februari 2020 66 jaar werd, terug naar de Amsterdamse grachtengordel om er de laatste jaren van zijn leven met echtgenote Debby Petter (63) te slijten. Youp kocht voor ruim twee miljoen een ‘pandje’ aan de Amsterdamse Prinsengracht. Een pand waar hij gaat schreef aan zijn laatste Oudejaarsconference en zijn laatste show waarmee hij in 2021 het land in zal trekken, want Youp weet nu al wanneer hij stop. Op zijn zeventigste verjaardag, 28 februari 2028, geeft hij zijn laatste voorstelling in Carré.

Precies tien jaar nadat hij de Amsterdamse grachtengordel verliet en verhuisde naar een mooi pand aan de rand van het Vondelpark keert Youp van ’t Hek er terug. ‘Vondelpark’ ging in de verkoop en wisselde begin deze maand van eigenaar voor €2.650.000. Daarvan is nu iets minder, €2.350.000, gestoken het nieuwe huis aan de Prinsengracht.


Het fraaie grachtenpand (woonoppervlak 180 m²)  dat Youp en zijn vrouw Debby nu hebben gekocht is 2 jaar geleden op zeer hoogwaardige wijze gerestaureerd om het familiehuis weer van deze tijd te maken met behoud van en oog voor de authentieke uitstraling en originele details.

De klassieke Grachtengordel, de Amsterdamse School en het Scandinavisch Minimalisme hebben onder andere als inspiratiebron gediend wat zich nu vertaald in een prachtig woonhuis met maar liefst 3 slaapkamers, 2 badkamers, een huiskamer, een tuinkamer en tuin. Opvallend zijn de prachtige raampartijen met zicht op de Prinsengracht. De kelder is voorzien van wijn- en opbergrekken. Het huis heeft naast eigen achtertuin ook nog een grote rustige gemeenschappelijke binnentuin.


De master bedroom, met eiken vloer en radiatorbetimmering, ligt op de eerste verdieping aan de rustige tuinzijde. De badkamer is voorzien van een marmeren vloer, gietijzeren bad op pootjes, toilet, dubbele wastafel, douchecabine en vloer- en wandverwarming. De ruime en lichte slaapkamer aan de voorzijde heeft vrij zicht op de Prinsengracht en heeft een gerestaureerde open haard.

Op de tweede verdieping een slaapkamer aan de tuinzijde met Frans balkon en een antiek (dak) stalraam. De badkamer heeft de uitstraling van een bedstede. Ook is er een pantry met koelkast, messing spoelbak en keukenblok geplaatst op deze verdieping. De woonkamer aan de voorzijde heeft een gerestaureerde en gebruiksklare open haard en een prachtige dakconstructie met opvallende ‘bootbogen’. Er is een fraaie raampartij met grachtzicht om het geheel compleet te maken. Niet onbelangrijk detail in Amsterdam: het pand op eigen grond en is dus vrij van (dure) erfpacht.

Hier op de Prinsengracht schreef Youp zijn tiende, en laatste, Oudejaarsconference die op de laatste dag van 2020 te zien was op NP01. Nu gaat hij nog een keer, met een nieuwe show, het theater in. De afscheidstournee loopt tot 28 februari 2024 als hij in Carré zijn allerlaatste voorstelling geeft. Dan is het passé voor Youp van ‘t Hek.

Youp speelt zijn laatste voorstelling op 28 februari 2024 in het Amsterdamse theater Carré (foto Erik Zachte/WKP Media)

De ‘grappenmaker’ heeft zijn afscheid namelijk al tot in detail gepland. Eerst nog op 31 december 2020 die Oudejaarsconference op tv. Zijn tiende en laatste, en dan nog ruim vier jaar op tournee langs alle zalen en zaaltjes in Nederland en Vlaanderen waar Youp de afgelopen vijf decennia heeft opgetreden. Een tournee die eindigt op 28 februari 2025 in het Amsterdamse theater Carré. “Dan zing ik nog één keer Niemand weet hoe laat het is. En dat ik dan weet hoe laat het is en denk: dit was het,” vertelde Van ’t Hek in de talkshow Operatie Interview van het  Cultureel centrum De Balie in Amsterdam.Dan heeft Van ’t Hek, de cabaretier trad tussen 1973 en 1983 op met het gezelschap Cabaret Nar waarna hij solo ging, ruim een halve eeuw op het podium gestaan. Jaren waarin hij 28 voorstellingen, en tien oudejaarsconference maakte.

Vorig jaar zei Youp in een interview in de DPG-kranten: “Wat ik per se niet wil is een filmpje op sociale media waarop ik op een braderie achterover kukel. En iedereen zegt: ach, god… En dat je dan, ontzettend lief, een afscheidstournee aankondigt. () “Ik denk aan Wim Kan die veel eerder had moeten stoppen. Aan Toon Hermans die in zijn nadagen niet mocht weten of de zaal was uitverkocht… In Olympia in Parijs zag ik Charles Aznavour. Die moest zelfs het woordje She van de autocue zingen. De man had geen idee wie hij was, wat hij deed. Hij riep ook nog bonsoir Lyon. En zijn familie stond het geld al te tellen in de coulissen. Dat gaat mij dus niet gebeuren.”

Van ’t Hek weet ook al wat hij na zijn afscheid op 28 februari 2024 gaat doen. “Eerst mijn geld opmaken. En dat valt in mijn geval niet mee. Ik ga dingen doen waar ik nu zelden aan toekom. Mooie reizen maken, boeken lezen. Ik bedoel, bij de Hemelpoort word je als het zover is toch gevraagd: En? Hoe was Ulysses?”