Binnenkijken bij koningin Elizabeth in Windsor Castle: zes meter hoge kerstboom en talloze versieringen

0

Windsor Castle baadt in de kerstsfeer. Blikvanger is de zes meter hoge kerstboom. Dit keer ziet Windsor Castle er extra feestelijk uit omdat Queen Elizabeth en prins Philip uitzonderlijk daar de feestdagen zullen doorbrengen.

Normaal brengen Queen Elizabeth en prins Philip de feestdagen door in Sandringham, maar dat gaat dit jaar door de coronacrisis niet door. Ze vieren nu kerst op Windsor Castle, waar ze ook verbleven tijdens de eerste lockdown.


Op sociale media deelde de Royal Collection Trust, de organisatie die instaat voor het behoud en beheer van de koninklijke gebouwen en collectie, beelden van de kerstsfeer in Windsor. Blikvanger is de zes meter hoge kerstboom die werd gekapt in Windsor Great Park. “Er wordt van uitgegaan dat de kerstbomen al sinds het bewind van koningin Victoria (1837-1901) van daar afkomstig zijn”, klinkt het.

De boom staat in het midden van St. George’s Hall, de grootste kamer in het kasteel. Er hangen meer dan 3.000 lichtjes en versieringen in. Ook staan kleinere boompjes en ieder haardvuur werd versierd. 14 December organiseert de Royal Collection Trust een virtuele rondleiding langst de kerstpracht in Windsor Castle en Palace of Holyroodhouse, een andere koninklijke residentie.


Buckingham Palace heeft ook aangekondigd dat de Queen (94) dit jaar geen kerstcadeautjes persoonlijk zal overhandigen aan haar personeel. Ze blijft tijdens de feestdagen, vanwege de coronacrisis, in isolatie en breekt zo met jarenlange kersttradities. Dat heeft alles te maken met huidige coronacrisis.

De Britse koningin Elizabeth II geeft in de kerstperiode, voordat ze tot februari naar Sandringham vertrekt, normaal gezien altijd persoonlijk cadeautjes af aan een kleine selectie van haar personeel als een speciaal bedankje voor hun trouwe dienst. Dat doet ze traditiegetrouw bij de kerstbomen in Buckingham Palace en Windsor Castle. Haar favoriete kerstcadeautjes om te geven: kerstpudding, zilveren gegraveerde fotokaders, juwelendoosjes en champagneglazen.

Maar dit jaar gaat het feest dus niet door. Het cadeaumoment is niet de enige festiviteit die wegvalt. Ook de jaarlijkse lunch die de vorstin op de woensdag voor Kerstmis houdt voor haar eigen familie zal niet plaatsvinden. Het is voor het eerst sinds 1949 geleden dat het paar Kerstmis viert zonder een van hun kinderen. “Het is heel jammer, maar het is onvermijdelijk en het is het juiste om te doen”, aldus een bron.