BINNENKIJKEN – Kasteeltje BEATRIX naast dat van zoon KONING WILLEM-ALEXANDER nu in de ramsj (1.1 miljoen korting)

0
Het kasteeltje van Koningin Beatrix, grenzend aan landgoed De Horsten waar Willem-Alexander en Maxima in villa Eikenhorst wonen, kwam in 2008 in de verkoop voor 1,85 miljoen euro. Na een verblijf van krakers werd de prijs in 2014 door Beatrix verlaagd naar 1.3 miljoen. En nu kun je het kopen voor slechts €695.000. EVEN BINNENKIJKEN?

Wonen in een kasteel op een lap grond van 14.000 m2 en dan ook nog eens de buurman worden van KONING WILLEM-ALEXANDER en KONINGIN MAXIMA op landgoed De Horsten voor net geen zeven ton lijkt op een koopje… Maar kasteel Huis ter Horst is een echt opknappertje. Er moet zeker voor 2 miljoen euro aan worden verspijkerd om het een beetje leuk bewoonbaar te maken. En dan ben je er nog niet, want prinses Beatrix rekent 52.641 euro erfpacht per jaar om op De Horsten te mogen wonen…


Huis ter Horst en de koninklijke landgoederen eromheen kwamen in 1898 in het bezit van koningin Wilhelmina en vererfde via haar dochter Juliana aan (toenmalig) koningin Beatrix. Het jachtslot deed met Beatrix als eigenaresse vooral dienst als ‘feestpaleis’ van prins Bernhard. Beatrix verkocht het in 2008 voor iets meer dan twee miljoen aan handelaar Willem Diederik Mak van Waay die meende het met dubbele winst te kunnen verkopen. Toen dat niet lukte, zakte de prijs gestaag.

In mei 2013 werd het gekraakt. De vier krakers, twee Polen en twee Ieren, die het monumentale pand bezetten verrokken anderhalf jaar later op last van de rechtbank in Den Haag. De bende die de krakers achterlieten werd door acht verhuizers afgevoerd waarna de reinigingsdienst ter plekke kwam om het pand te ontsmetten, de riolering te herstellen en de urinelucht te neutraliseren.


Inmiddels is het landgoed het eigendom van vastgoedbedrijven Midvast BV en Vastibius die het voor twee ton kochten en er nu voor 695.000 weer vanaf willen. .

Het neogotische jachthuis heeft een vloeroppervlak van maar liefst 519 m2 en telt veertien kamers, waaronder een royale zitkamer met openhaard, twee aangrenzende zijkamers waarvan een in gebruik als bibliotheek en een
hoger gelegen ruime eetkamer met schouw.

In het kasteel diverse Delftsblauwe tegeltableaus waaronder portretten van de 14 Prinsen van Oranje en een bijbelvoorstelling, glas-in-lood deuren met wapenschilden van de Zeven Provinciën en fraaie cassetteplafonds en hoge antieke eikenhouten paneellambriseringen. Op de eerste verdieping is ruimte voor circa vijf slaapkamers en drie badkamers.

Als kers op de taart is het perceel omgeven door een heuse gracht en middels een privé-brug bereikbaar. Nog een kleinigheidje: niet iedereen kan de buurman van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima worden. Het kasteel wordt aangeboden onder het voorbehoud van gunning….