BINNENKIJKEN in het voor 10.6 miljoen te koop staande penthouse waar mode-ontwerper ALEXANDER MCQUEEN zich verhing in zijn kledingkast

0
In 2010 overleed op 40-jarige leeftijd de Britse modeontwerper Alexander McQueen. McQueen gold niet alleen als artistiek visionair en als provocateur bij uitstek, hij worstelde ook zijn hele leven met de verleidingen van drugs en alcohol. Nu is zijn Mayfair penthouse op de markt gekomen voor 10,6 miljoen dollar. En het is het waard om even binnen te kijken.

In het in 2015 verschenen boek Blood Beneath the Skin is te lezen op welke morbide manier Alexander McQueen zelfmoord wilde plegen. Als de mode-ontwerper in mei 2009 op vakantie is met ex-collega en vriend Sebastian Pons op Mallorca vertelt hij hoe hij aan eind aan zijnlevenwil gaan maken. “Ik weet nu al hoe mijn laatste collectie eruit zal zien. Er gaat namelijk een einde aan mijn leven komen. Ik ga zelfmoord plegen.”


Het gruwelijke idee van de designer? In twee grote glazen kubussen zou hij aan het einde van zijn laatste show uit de grond komen. Vervolgens zou hij zichzelf door het hoofd schieten. De ‘inhoud’ zou dan langs het glas naar beneden glijden.

Uiteindelijk heeft Alexander McQueen zichzelf op 11 februari in 2010 verhangen in zijn kledingkast in het nu te koop staande apprtement. Het was eén dag voor de begrafenis van zijn moeder.


De modeontwerper heeft het appartement gekocht in 2009 om het te verbouwen voor eigen gebruik. Het appartement van 170 vierkante meter is daarna bewoond door een Britse ontwerper. Het appartement bevat marmeren badkamers, twee VIP slaapkamers, een eetkamer met 10 zitplaatsen en een beeldig dakterras met uitzicht over Mayfair. De woning is afgewerkt met foto’s van de meest bekende modeshoots van McQueen.

Het huis is gebouwd in 1897 waarna het de woning was van Zijne Hoogheid Alexander Mountbatten, de kleinzoon van Koningin Victoria. in 1945 is de woning omgebouwd in losse appartementen.

Ook jaren na zijn dood blijft de mode-ontwerper hot. Alexander McQueen: Savage Beauty is nog altijd de best bezochte tentoonstelling in het Victoria & Albert Museum in Londen ooit. De expositie, die in 2015 te zien was in het Londense museum, stootte de tentoonstelling Art Deco uit 2003 van haar troon.

In totaal bezochten meer dan 480.000 mensen de tentoonstelling die de indrukwekkende ontwerpen van overleden ontwerper Alexander McQueen toonde.

MOCHT U HET PENTHOUSE WILLEN KOPEN? De makelaars zijn Wetherell (0044) 20 7529 5566 en Knight Frank (0044)20 7499 1012.00