BINNENKIJKEN – Buur worden van prinses Beatrix? Voor 7.5 miljoen koop je Klein Drakensteyn

0
Buur worden van prinses Beatrix? Voor 7.5 miljoen koop je Klein Drakenstein in Lage Vuursche, het  historisch landgoed dat op een steenworp afstand ligt van Kasteel Drakenstein, de plek waar prinses Beatrix sinds haar aftreden in 2013 woont. En dan ook nog eens met een ondergrondse gang aan Klein Drakenstein verbonden Orangerie met zwembad. Dat heeft zelfs buurvrouw Beatrix niet.

Volgens verkopende makelaar Drieklomp Makelaars en Rentmeesters uit Zeist zijn er toeristen die als zijn  Klein Drakestein zien een foto nemen omdat ze denken dat het woonhuis van onze voormalig koningin is, maar het kasteeltje van Beatrix is vanaf de weg niet te zien.


Toen de huidige eigenaar in 1985 de buitenplaats Klein Drakestein kocht, was dat eigenlijk ’tweede keus’. De in de vijftiger jaren naar Amerika geëmigreerde Nederlander had aanvankelijk zijn oog laten vallen op Kasteel Drakensteyn, een in zijn ogen ideaal verblijf voor de jaarlijkse vakanties die hij graag met zijn gezin in Nederland doorbracht.

Toen hij vernam dat Drakensteyn sinds 1959 eigendom was van Prinses Beatrix en zij er niet over piekerde om het kasteeltje te verkopen, begreep hij dat hij zijn geluk elders moest beproeven. Hij hoefde niet ver te zoeken, want aan de overzijde van de Hoge Vuurseweg, letterlijk tegenover Drakensteyn, ontwaarde hij de contouren van een eveneens majestueuze buitenplaats: Klein Drakestein. Dat kwam toch wel erg in de buurt van de koninklijke heerlijkheid die nooit de zijne zou zijn.


Hij wist de eigenaar te overtuigen zijn bezit te verkopen en mocht zich vanaf dat moment heer en meester noemen van een landhuis uit circa 1780, in symmetrische, classicistische stijl gebouwd op een vierkant grondplan van 10,5 bij 10,5 meter. Hij kreeg er een koetshuis met paardenstallen, een charmante dienstwoning in boerderijstijl en ruim twaalf hectare park, bos en weiland bij.

Maar ook Klein Drakestein heeft koninklijke allure heeft. Ook al omdat er klassieke Rolls-Royce op de oprijlaan staat van dezelfde statuur als het exemplaar waarin Willem-Alexander en Máxima op hun trouwdag zaten.

Met zes slaapkamers die elk een eigen badkamer hebben en 342 vierkante meter woonoppervlak is het volgens de makelaar vooral een ‘huiselijk’ huis.

In 1999 liet de eigenaar in dezelfde stijl als het huis een oranjerie bouwen. Die oranjerie, via een 50 meter lange tunnel verbonden met het landhuis, is misschien wel het spraakmakendste gebouw van het landgoed. Op de vloer ligt marmer en de muren hangen vol met een deel van de kunstcollectie van de huidige eigenaar. Het bevat onder meer een concertzaal met plek voor 200 man, een vergaderzaal en op de verdieping een appartement. Een houten dansvloer kan vier meter omhoog getakeld worden, waardoor het verwarmde zwembad met jacuzzi tevoorschijn komt.