BIJNA LEGE AGENDA! Wat is er aan de hand met Koningin Máxima? (ook Beatrix in lappenmand)

0

Koningin Máxima © RVD – Martijn Beekman

Wat is er aan de hand met Máxima? Haar agenda was de afgelopen twee maanden zo goed als leeg en ook voor komende maanden lijkt er weinig op haar programma te staan. Daarbij komt dat royaltyvolgers menen dat de koningin er slechts uit ziet en vermoeden dat zij een ziekte onder de leden heeft. Om die reden zou zelfs het protocol bij het komende staatsbezoek aan Indonesië, van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 maart, zijn aangepast: het traditionele staatsdiner, waarop Máxima met haar creaties doorgaans de show steelt, ontbreekt. te vermoeiend voor de koning wordt gefluisterd…


Royaltyvolgers kijken uit naar komende dinsdag. vergezelt Koningin Máxima Koning Willem-Alexander volgens planning bij het seminar ‘Indonesia and the Netherlands: a joint future’ in de Brakke Grond in Amsterdam of blijft zij thuis? Het seminair geldt ter voorbereiding op het staatsbezoek aan de Republiek Indonesië in maart. Komt Maxima dinsdag naar de Brakke Grond dan is het haar eerste officiële optreden  in weken. Deze maand was de koningin zo goed als onzichtbaar en alleen even te zien bij de wereldpremière van de dansvoorstelling van het Nationale Ballet in Amsterdam.

Een optreden waarover royaltyjournaliste Josine Droogendijk twitterde dat de koningin er niet zo goed uitzag: “Wat ziet ze er al tijden slecht uit. In de zin van: vermoeid. Of ben ik de enige die zich zorgen maakt?” Dat bleek niet het geval, want de volgers van Josine’s site, modekoninginmaxima.nl, bleken de zorgen van  Droogendijk te delen.


“Dat viel me inderdaad ook al op. Ik hoop dat alles oké is met haar. Haar agenda is ook zo leeg, best gek. Voor m’n gevoel zien we haar erg weinig”, schreef iemand. Een andere Máxima-fan concludeerde dat er in november en december nog redelijk wat activiteiten van de koning en prinses Beatrix op de agenda stonde, maar nu praktisch niets. “Nu staan er helemaal geen activiteiten in de agenda”, schrijft ze. Zou Máxima iets onder de leden hebben dan is het volgens de meesten maar goed dat ze het nu wat minder druk heeft. “Ze heeft vorig jaar ook wel een erg drukke agenda gehad. Misschien moet ze het inderdaad rustig aan doen nu”, klinkt het.

Nu komende dinsdag is de agenda weer leeg tot de zeventiende volgt nog het fotomoment in Lech, maar daarna is de agenda van de koningin weer leeg tot 10 maart als het staatsbezoek aan Indonesië begint.  Een buitengewoon vermoeiend staatsbezoek, want in vier dagen worden steden Jakarta, Yogyakarta (Java), Kalimantan en eiland Sumatra bezocht. Een staatsbezoek dat, zo wordt gefluisterd, voor Maxima zou zijn aangepast door het traditionele staatsdiner met de gebruikelijke tafelredes van beide staatshoofden te schrappen. Dat staatsdiner, zo blijkt uit het door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijgegeven programma is vervangen door een ‘staatslunch’, ‘voorafgegaan door een gezamenlijke persverklaring van Koning Willem-Alexander en Indonesisch president Widodo’. Bij de staatslunch wordt niet gespeecht en wordt  ook geen pers toegelaten.

Voor het koningspaar afreist naar Indonesië wordt er eerst nog vakantie gevierd in het Oostenrijkse Lech waar 25 februari het jaarlijkse winters fotomoment op de agenda staat, waarbij Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Catharina-Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en hun kinderen gravin Eloise, graaf Claus-Casimir en gravin Leonore acte de présence geven.

Of prinses Beatrix in Lech de lange latten zal onderbinden lijkt de vraag, want de prinses Beatrix heeft al weken een blessure aan het voet. Over de oorzaak wil de RVD wil niets zeggen.

© RVD – Jeroen van der MeydeDe geheimzinnige voetblessure van de prinses werd onthult door weekblad Weekend nadat de prinses de herdenkingsdienst bezocht van Pilar de Borbon, de zus van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos, op 31 januari bijwoonde. Navraag bij de Rijksvoorlichtingsdienst leverde het weekblad weinig op. De vraag over de verbonden voet werd afgedaan met de eenregelige mededeling: ‘Over kwesties die behoren tot het privédomein van leden van het Koninklijk Huis doen wij geen mededelingen.’

Volgens het blad een opmerkelijk antwoord omdat de dienst in de afgelopen jaren elke medische ingreep met oorzaak meldde. Zo meldde de dienst in 2013 nog dat Beatrix ‘in huiselijke kring’ een ‘onfortuinlijke’ val gehad, waarbij ze haar jukbeen had gebroken maar mocht de volgende ochtend naar huis. Ook de staaroperatie aan haar linkeroog in 2015, in een Londens ziekenhuis, werd gemeld door de RVD, evenals de poliklinische ingreep die ze in 2011 al aan haar rechteroog had ondergaan. In 2016 Prinses Beatrix onderging een knieoperatie. Ze kreeg toen een nieuwe rechterknie en ging thuis op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche revalideren. Al deze gevallen werden door de RVD gemeld, maar wat er met haar voet aan de hand is, is nu ‘staatsgeheim’.

 

.