Bijna dertig procent Nederlanders is koningshuis dit jaar minder gaan waarderen

0

Bijna dertig procent van de Nederlanders is in 2020 anders gaan denken over het koningshuis. 29 Procent is het koningshuis ook minder gaan waarderen. Dit blijkt uit onderzoek onder 3200 deelnemers van het Hart van Nederland-panel. Reden voor de mindere waardering? Vooral de aangekondigde loonsverhoging van de koninklijke familie schiet veel Nederlanders in het verkeerde keelgat.

Het koningshuis kwam het afgelopen coronajaar geregeld in het nieuws. Positief: koning Willem-Alexander hield een historische speech op 4 mei, die veel Nederlanders ontroerden. Negatief: Een vakantie naar Griekenland vlak na het aankondigen van strengere maatregelen zorgde bijvoorbeeld voor veel ophef.


Voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeven zag dit jaar vooral een heel betrokken koningspaar. “Hun agenda staat vanaf maart al in het teken van corona. Ze hebben tig bezoeken afgelegd,” zegt hij tegen Hart van Nederland. De koning bezocht bijvoorbeeld ziekenhuizen die strijden tegen het coronavirus.

Maar het is vooral de salarisverhoging van leden van het koninklijk huis die is begroot in de Miljoenennota die veel Nederlanders dit jaar in het verkeerde keelgat is geschoten. Volgens de Miljoenennota krijgen Willem-Alexander en Máxima er volgend jaar 5 procent aan salaris bij, per saldo is dat 68.000 euro. De leden van het koninklijk huis ontvangen als uitkering gezamenlijk bijna 8,9 miljoen euro. Dat is ruim 3,5 ton meer dan dit jaar.


De meeste Nederlanders (81 procent) vinden dat de familie in tijden van crisis wel wat mag inleveren. Slechts 12 procent vindt het goed dat ze in 2021 meer geld krijgen. 7 procent van de mensen heeft er geen mening over.

18 procent is dit jaar juist positiever over het koningshuis gaan denken en iets meer dan de helft heeft dezelfde mening als vorig jaar.