Betekent corona het einde van De Deurzakkers, ambassadeurs van het Brabantse carnaval met hits als “Zak es lekker door“? Willem van Schijndel (66) en Clemens van Bracht (70) vieren dit jaar het 45-jarig bestaan van De Deurzakkers. Al is er van ‘vieren’ voorlopig weinig sprake voor de twee feestnummers. Of zoals Van Schijndel zegt: “Corona bepaalt misschien wel het einde van De Deurzakkers. Dat is erg pijnlijk.”
Van Bracht weet het inmiddels zeker: “Carnaval gaat niet door. Ik geloof niet in sprookjes, daarvoor moet je in de Efteling zijn. Het is de realiteit, ook al willen we anders. Wel raar dat het ons overkomt, maar alles is raar in coronatijd. Niks aan te doen. Het zij zo.”
En zijn collega Willem van Schijndel zegt in BN/DESTEM : “Zakelijk interesseert het me niks. Het gaat niet om het geld bij De Deurzakkers, het is een passie, een hobby. Van binnen voel ik wel verdriet. Geen optredens, geen traditionele dingen, niet effe hier langs, effe daar langs. Geen optredens voor gehandicapten, wat we al 45 jaar doen. Daar krijg ik de tranen van in mijn ogen. Corona bepaalt misschien wel het einde van De Deurzakkers. Dat is erg pijnlijk.”
Van Bracht nuanceert in de krant met: “Dat is wel heel zwart-wit gesteld, maar het zou zo maar kunnen gebeuren. We zijn realisten. We overwegen het niet, we práten er wel over.” Mede Deurzakker Van Schijndel: “We hebben zelf de regie niet in handen, corona bepaalt dat. Stel dat we zeggen: we nemen afscheid met een groot concert in Breda of Tilburg. Dat kan niet zomaar.”
Een mogelijk alternatief van carnaval later in het jaar ziet Willem van Schijndel niet echt zitten. “Ik kan niet tegen veranderingen. Daar word ik heel zenuwachtig van, dat moet ik stapje voor stapje verwerken. In Den Bosch hebben ze het gehad over carnaval in mei. Dat voelt voor mij hetzelfde als Kerstmis en nieuwjaar vieren in de Dominicaanse Republiek. Ik geloof niet zo in die alternatieven. Je kunt nergens een polonaise lopen. Hoe kunnen wij Het feest kan beginnen zingen, terwijl de mensen moeten blijven zitten?”