Bennie Jolink (bijna 75) over de dood: ‘Ik heb een kartonnen kist uitgekozen, zodat de pieren er zo snel mogelijk bij kunnen’

0

Op 6 september wordt Bennie Jolink 75 jaar. Hij had nooit gedacht zo oud te worden, maar nu hij zo oud is denkt hij vaak na over zijn uitvaart.  “Ik heb een kartonnen kist uitgekozen, zodat de pieren er zo snel mogelijk bij kunnen.”

In de rubriek even bellen met op de site van HP/DeTijd belt Nick Muller deze week met Bennie Jolink. Onderwerp van gesprek zijn komende verjaardag. Op 6 september wordt Jolink 75 jaar. een leeftijd die hij nooit dacht te bereiken. “Nee, zeker niet, en eerlijk gezegd kan ik het ook nauwelijks geloven. Vroeger zei ik: als ik dertig word heb ik geluk gehad en als ik veertig word heb ik pech gehad. Zo oud wil niemand worden. Op mijn veertigste verjaardag had ik helemaal de blues. Ik ben die avond zo dronken geworden dat ik halverwege een steile trap in slaap ben gevallen. Iedereen kwam kijken hoe dat technisch gezien mogelijk was: zo bewegingloos liggen dat je niet naar beneden keilt.”


Jolink vertelt ook dat hij tegenwoordig veel nadenkt over de dood en zijn begrafenis al tot in de puntjes geregeld heeft. “Bij elke begrafenis herschrijf ik hoe ik het zelf wil hebben. Ik wil in ieder geval begraven worden vanuit de kerk waarin ik ben opgegroeid. In Hummelo. Dat hoeft niet met veel Jezus-gelul en zo’n mistroostig kerkorgel, maar wel met een aantal gezangen. Ik wil een rockversie opnemen van De dorre vlakte der woestijnen. Dat moeten ze dan maar draaien. Daarna maak je een tocht van zo’n achthonderd meter naar het kerkhof. De huizen waarlangs de stoet loopt doen dan de vensters dicht. En dan de grond in. Ik heb een kartonnen kist uitgekozen, zodat de pieren er zo snel mogelijk bij kunnen.”