Belgische koning Albert en koningin Paola ontvangen prinses Delphine op paleis: ‘Tijd voor vergeving en verzoening’

0

Nadat koning Filip enkele weken geleden prinses Delphine voor het eerst ontmoette, hebben nu ook koning Albert en koningin Paola een ontmoeting gehad met de nieuwe prinses. “Een nieuw hoofdstuk aangevat”, klonk het.

De relatie tussen de voormalige vorst en zijn buitenechtelijke dochter raakte helemaal verzuurd tijdens de juridische strijd, waarbij Delphine erkend wilde worden als de dochter van Albert, maar op zondag 25 oktober hebben koning Albert II en koningin Paola voor het eerst prinses Delphine ontmoet. Het Koninklijke paleis verspreidde een gezamenlijke boodschap:


“Op zondag 25 oktober werd een nieuw hoofdstuk, rijk aan emoties, gemoedsrust, begrip en hoop aangevat. Tijdens onze ontmoeting in het Kasteel Belvédère heeft ieder van ons, in sereniteit en met empathie, uiting kunnen geven aan zijn gevoelens en ervaringen. Na het tumult, het lijden en de verwondingen, is het tijd voor vergeving, genezing en verzoening. Samen hebben besloten om deze nieuwe weg in te slaan. Dit zal geduld en inspanningen vergen, maar we zijn vastberaden. Dit zijn de eerste stappen op een pad dat we in alle rust zullen bewandelen.”

Eerder had prinses Delphine al een ontmoeting met haar halfbroer, koning Filip. “Op vrijdag 9 oktober hebben wij elkaar voor de eerste maal ontmoet in het Kasteel van Laken”, aldus de vorst toen in een korte verklaring. “Het was een warme ontmoeting. Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenheid om elkaar te leren kennen. We hebben gesproken over onze eigen levens en onze gemeenschappelijke interesses. Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen.”


Koning Albert reageerde positief op de ontmoeting tussen zijn kinderen. De voormalige koning zei dat hij en Paola “verheugd” waren met het initiatief van hun zoon. Hij noemde de ontmoeting het begin van betere tijden, “voor ons allen en zeker voor Delphine”.

Dat was opvallend, want de dag waarop Delphine de rechtszaak begon om erkend te worden als zijn dochter, bande Albert II haar uit zijn leven. Van enige toenadering of verzoening was sinds 2003 geen sprake. Albert ontkende eerst Delphine’s vader te zijn, en toen bewezen was dat hij dat wel was, ontkende hij dat hij zich ooit als ouder had gedragen. Een leugen, want hij als een vader voor Delphine gezrogd in haar jonge jaren.

Op 1 oktober kreeg de Belgische koninklijke familie er drie nieuwe leden bij: prinses Delphine, prinses Josephine en prins Oscar – de kinderen van de kunstenares en haar Texaanse man Jim O’Hare. Het Brusselse hof van beroep oordeelde op die dag dat koning Alberts jongste dochter recht had op de titel van prinses én op de familienaam Van Saksen-Coburg.

Daarmee kwam een einde aan een jarenlang juridisch gevecht, die begon toen Delphine Boël in 2013 naar de familierechtbank stapte om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen.

Afgelopen januari maakte Albert II uiteindelijk zelf bekend dat DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij wel degelijk de biologische vader is en dat hij dat niet langer juridisch zou aanvechten.Na de uitspraak liet Delphine van Saksen-Coburg weten dat ze vanuit de hoek van de koninklijke familie niets verwachtte, maar dat ze wel enorm opgelucht was met de uitspraak. “Ik ben enorm opgelucht, en heel blij dat het eindelijk voorbij is”, vertelde het toen. “Ik dacht niet dat het zoveel jaren zou duren. Vroeger had ik namelijk een relatie met mijn vader, maar toen ik 33 werd ging het mis. Hij zei me aan de telefoon opeens dat ik zijn dochter niet was, ook al hadden we nooit ruzie gehad.”

“Ik kreeg het label van de ‘bastaarddochter’ van Albert II, dat bracht veel problemen met zich mee”, vertelde ze ook. “Ik kwam op de zwarte lijst te staan bij banken, net als mijn kinderen. Dat klinkt niet zo erg, maar dat is het wel. Het meest beschaafde dat ik kon doen op dat moment, nadat ik zoveel jaren heb geprobeerd om het in onze privé op te lossen, was om de wet zich erover te laten buigen. Zij hebben bewezen dat ik gelijk had.”