Belgisch koningin Mathilde in zeldzaam interview: ‘Ook wij zullen Kerstmis klein vieren. We moeten toch de zwakkeren beschermen?’

0

Koningin Mathilde heeft zeldzaam interview gegeven. en natuurlijk ging het ook over de coronacrisis: “Ook wij zullen Kerstmis klein vieren. We moeten toch de zwakkeren beschermen?” Ze heeft ook een vervroegde kerstboodschap: “Hou vol. Vroeg of laat komt deze pandemie tot een einde.”

Koningin Mathilde viert aanstaande vrijdag haar 21ste huwelijksverjaardag met koning Filip. In deze lockdown gebeurt dat in intieme kring gebeuren. dat geldt ook voor een ander feestje: haar Koningin Mathilde Fonds bestaat twintig jaar. Het zijn beide wel reden voor een openhartig interview, waar in de coronacrisis ook aan bod komt. Op de vraag Hoe beleven uw tienerdochters en -zonen de coronacrisis? antwoordt de koning: “Ze volgen dezelfde maatregelen als hun leeftijdgenoten. Hun sociale contacten blijven beperkt. En op de dagen dat ze niet fysiek naar school kunnen gaan, moeten ze afstandsonderwijs volgen.”


“Het is een uitdaging, natuurlijk, maar dat is het voor alle jongeren. Wat ik hen vaak attent op maak: Bewonder jullie leerkrachten. Wow, wow, wow, wat werken zij hard. Zoveel engagement, creativiteit en passie! Ik heb veel contacten met leerkrachten, ook met die van mijn eigen kinderen. Ze doen er alles aan om het enthousiasme van de leerlingen en het ritme in hun leerproces te bewaren.”

Volgens Mathilde zijn er ook positieve aspecten aan de pandemie. “We krijgen de gelegenheid om veerkracht te ontwikkelen en creatief te zijn. Het heeft me ook doen nadenken. Bijvoorbeeld over de vraag: hoe kunnen we ondanks verminderde sociale contacten anderen zien en horen? Tijdens de eerste lockdown deed ik veel telefoontjes, bijvoorbeeld met mensen die geïsoleerd thuis zitten. Dat leverde fantastische gesprekken op. Zo’n telefoontje duurt niet zo lang, maar je gaat direct naar de essentie, naar wat er echt toe doet. Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd.”


Prinses Eléonore aan de telefoon met een senior. (Beeld: KONINKLIJK PALEIS)

“Ze (de kinderen van de koningin, red) belden met zijn vieren méér dan 300 bejaarden bij hen thuis en in woon-zorgcentra. Elk weekend maakten we daar tijd voor. Ik kan u garanderen dat we veel in de plaats kregen, ook emotioneel. Mijn kinderen zijn erdoor gegroeid als mens. Neem Eléonore van 12 (de jongste van vier, nvdr.). Het was een unieke ervaring voor haar. Weet u? Zonder die crisis hadden we dat niet samen beleefd.”

Mathilde zegt in het vraaggesprek ok dat het een sobere Kerst wordt op het paleis. ““We zullen net zo doen als alle Belgen. We gaan het proberen te vieren in vreugde, maar het zal in beperkte kring zijn. We zullen daarbij de maatregelen respecteren om de meest kwetsbaren in onze maatschappij te beschermen.”

En heeft tot slot ook een vervroegde kerstboodschap? “Hou vol. Vroeg of laat komt deze pandemie tot een einde.” LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW BIJ DE VLAAMSE KRANT HET NIEUWSBLAD