“De makers hebben mij driekwart jaar geleden benaderd met het verhaal dat ze een revolutionaire uitvinding hadden gedaan. Ik was daar eerlijk gezegd uitermate sceptisch over. Mensen met revolutionaire uitvindingen die bestaan haast niet meer. Ik heb het product gezien en toen was ik eigenlijk meteen om. Ik dacht van: ja, dit is inderdaad revolutionair”, aldus Peter R. de Vries in 2016 bij de lancering in de Amsterdamse Harbour Club van veiligheidsapp Xpose. De drie makers van de Nederlandse veiligheidsapp Xpose zitten nu vast op verdenking van oplichting en miljoenenfraude en beleggers zijn hun geld kwijt. De Vries wast zijn handen in onschuld.
In 2016 werd met veel bombarie een campagne voor de app gelanceerd met als stralend middelpunt Peter R. de Vries. Het wordt een gamechanger,” zei Peter R. de Vries de lancering in de Harbour Club. In november 2019 arresteerde de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) twee van de makers van de app, een derde zat al vast voor een ander vergrijp. De Fiod berekende dat de verdachten drie miljoen euro hebben opgehaald. Twee miljoen daarvan is inmiddels door hen uitgegeven aan luxe goederen en vakanties. Een woning en meerdere auto’s zijn in beslag genomen.
Xpose werd gepresenteerd als livestreaming-app, een preventief middel tegen stalkers, gevaarlijke exen en huiselijk geweld. Met een druk op een ‘panic’-knop stuurde de app alle beelden van de telefoon meteen naar een server en eventueel naar 112. Door de gps-locatie zou iedereen met de app in een straal van vijf tot tien kilometer meteen een pop-up met de beelden krijgen. In 2016 startte de publiciteitscampagne met bekende Nederlanders. “Xpose heeft meer effect dan de komst van tweeduizend nieuwe agenten,” zei De Vries destijds. En model Fajah Lourens: “Ik word een fanatiek gebruiker. Op straat doe ik nu al zo vaak aan.”
Nu zijn vroegere ‘vrienden’ achter de tralies zitten zegt de crimefighter tegen Het Parool: “Ik heb eenmalig de presentatie gedaan. Ik ben geen ambassadeur, ik ben geen aandeelhouder, helemaal niks. Ik weet wel nog dat ik toen enthousiast was over hun product. Maar verder ben ik helemaal niet bij dat bedrijf betrokken. () “Ik kan me niet zo goed voorstellen dat iemand geld in een bedrijf steekt alleen omdat ik iets positiefs zeg. Als dat je enige onderzoek is, vind ik dat een erg onverantwoordelijke investering.”
Maar helaas heeft de Vries met zijn wervende praatjes wel degelijk beleggers over de streep getrokken. Mark van der Molen bijvoorbeeld is één van de beleggers die na het praatje van De Vries voor €10.000 instapt. Hij koopt via een tussenpersoon vier obligaties. ‘Ik vond de app een goed initiatief. Ik investeer wel vaker en zoek goed uit waar ik instap. Ik heb wel vaker investeringen buiten AFM-toezicht gedaan, dat ging altijd goed,’ zegt de man tegen RTVNoord.
Van der Molen vindt het vooral geruststellend dat de app een prijs gewonnen heeft, en dat diverse bekende Nederlanders zich er positief over uitlaten. Onder wie Peter R. de Vries. ‘Die staat bekend als kritisch en betrouwbaar persoon, daarom vertrouwde ik het wel.’
De man achter Groningse bedrijf Apps Innovations BV de veiligheidsapp Xpose is inmiddels in zijn cel voor een ander strafbaar feit gearresteerd. In 2013 werd hij verdacht van afpersing en oplichting. Dat was overigens drie jaar voordat De Vries zich door het bedrijf liet inhuren.
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vermoedt dat de bedenker van de app, die overigens nooit het levenslicht heeft gezien, 2,3 miljoen euro van investeerders in eigen zak heeft gestoken.
Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat investeerders in de app, zo weet RTVNoord, in totaal drie miljoen euro hebben ingelegd. Geen van hen krijgt hier ooit een cent rendement voor uitgekeerd.
De FIOD komt het drietal op het spoor na meldingen bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU), het instituut dat toezicht houdt op verdachte overboekingen. De Groninger maakt 2,3 miljoen euro over van de rekening van het bedrijf naar zijn privérekening. Geld dat direct contant wordt opgenomen en daarna vermoedelijk uitgegeven aan luxeproducten en dure vakanties.
De bedenkers van de app beloven de investeerders in februari 2019 dat jaar nog terug te betalen. ‘Toen dit niet het geval was, zocht ik direct contact’, vertelt belegger Van der Molen aan RTVNoord. ‘Het brein achter de app belde mij vervolgens persoonlijk op. Ik dacht: wat netjes dat hij mij zelf belt. Hij gaf mij het gevoel dat het goed zou komen.’
Dat kwam het niet…