Belastingvluchteling Johnny Hallyday vertrekt naar Amerika en verkoop Zwitsers chalet

0
Belastingvluchteling Johnny Halliday is naar Amerika vertrokken en heeft zijn Zwitsers chalet in de verkoop gezet.

In het Zwitserse rijkenoord Gstaad staat het chalet van de inmiddels 70-jarige Frans-Belgische rocker Johnny Hallyday te koop. Hallyday’s chalet in Gstaad is 320 vierkante meter groot, telt drie verdiepingen en is te koop voor omgerekend 9,5 miljoen euro. De zanger kocht het chalet uit fiscale overwegingen. 

Hallyday, de Europese tegenhanger van Elvis Presley, heeft het al meer dertig jaar aan de stok heeft met de Franse fiscus en vestigde zich om die reden in 2006 in Gstaad omdat vermogende buitenlanders in Zwitserland onder een bijzonder laag belastingregime vallen….


Buitenlanders die in Zwitserland wonen, maar er niet werken, kunnen gebruikmaken van een  belastingmaatregel, waarbij ze een bedrag ineens aan de fiscus afdragen. In dit zogenoemde lumpsum-belastingsysteem wordt de belasting betaald over de huurwaarde van de woning, of over het uitgavenpatroon.

Wat de rijke buitenlander werkelijk verdient en bezit, hoeft de fiscus dan niet te weten. Halliday maakt er sinds 2007 gebruik van die regeling, die er op neer komt dat hij nog geen 10% belasting over zijn inkomen betaalt. De Franse rockzanger kreeg na zijn verhuizing naar Gstaad problemen met de Franse fiscus omdat die meende dat hij op die manier de Franse belastingen wilde ontduiken.


Hallyday wil nu van zijn chalet af omdat hij Gstaad de rug heeft toegekeerd en domicilie gekozen heeft in Los Angeles, Californië. Een reden voor Halliday om naar de VS te verkassen zou ook zijn omdat het aantrekkelijk belastingsysteem voor rijke buitenlanders in Zwitserland binnen niet al te lange tijd waarschijnlijk wordt afgeschaft.

Hallyday voelt zich ‘thuis’ in Los Angeles, de stad waar zijn leven werd gered en de stad waar, volgens de oude rocker, bijna alles om muziek draait. In 2009 had de zanger gezondheidsproblemen. Naar zijn zeggen heeft een Amerikaanse dokter in Los Angeles zijn leven gered.

Na zijn ziekenhuisopname lieten Hallyday en zijn vrouw Laeticia een huis bouwen in de wijk Pacific Palisades. Hun in Vietnam geadopteerde kinderen, Jade en Joy, gaan er sinds vorig jaar ook naar school en Hallyday’s eerste vrouw, zangeres Sylvie Vartan, woont ook in Los Angeles.