Een 32-jarige man uit Zwolle die prinses Amalia en haar vriend bedreigde op social media is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden en tbs met dwangverpleging. Zo dreigde hij de prinses iets aan te willen doen en te verkrachten.
De man stuurde via Instagram meerdere bedreigende teksten naar de prinses en haar vriend. Zo ontvingen prinses Amalia en haar vriend eerder dit jaar meerdere berichten van de man. Zo dreigde hij de prinses iets aan te willen doen en te willen verkrachten. De man schreef ook dat hij daarvoor zelfs naar hun school zou komen.
De verklaring van de man, dat hij niet wist dat dit het echte privé-account was van Amalia, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Hij had namelijk eerder al op het internet uitgebreid gezocht naar het privé-account van de prinses.
Een belangrijke voorwaarde om tot een veroordeling voor bedreiging te komen is dat het veronderstelde slachtoffer kennis moet hebben genomen van de bedreiging. Uit het dossier blijkt dat dat in dit geval zo is. De prinses heeft de berichten gelezen en haar schoolvriend op de hoogte gebracht van de dreigende berichten. Daarnaast ontving deze vriend op zijn account ook dreigende berichten van de man.
De rechtbank oordeelt dat de berichten overduidelijk bedreigend zijn. Hij dreigt hen te doden, te mishandelen en de prinses te verkrachten. Ook probeerde hij een toneelvoorstelling te verzorgen bij de prinses op school. Zowel bij de prinses als haar vriend kon de vrees ontstaan dat waarmee werd gedreigd ook daadwerkelijk zou worden gepleegd.
De rechtbank vindt dat de man een ongezonde obsessie heeft ontwikkeld voor het koningshuis. De manier waarop hij daarmee omgaat vindt de rechtbank niet alleen zorgelijk, maar ook erg kwalijk en onacceptabel. Zo is de man in 2017 door de Koninklijke Marechaussee aangehouden bij de toenmalige woning, villa Eikenhorst in Wassenaar, van de prinses en haar familie. Hij zei toen dat hij een afspraak had met Amalia. Ook stelde hij vragen over de beveiligingscamera’s en vroeg hij naar de fietsroute van de prinses.
De rechtbank oordeelt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Er zijn verschillende stoornissen bij hem geconstateerd en vanwege de ernst daarvan en het hoge recidivegevaar vindt de rechtbank het nodig dat de man een behandeling krijgt. Eerdere behandelmethodes werkten niet. Alleen een – gemaximeerde – tbs behandeling met dwangverpleging is passend. De behandeling wordt voor maximaal 4 jaar opgelegd.
Bij het bepalen van de gevangenisstraf, zo zegt de rechtbank, heeft het gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.