‘Bedoeld om jongeren geld uit de zak te kloppen’- Marc Overmars, zakenpartner Boef en Balr-oprichter Demy de Zeeuw verbonden aan ‘schimmige’ cryptomunt

0

Ajax-bestuurder Marc Overmars, topvoetballer Ivan Rakitic en ondernemers achter Balr, waaronder ex-voetballer Demy de Zeeuw, hebben zich verbonden aan cryptomunt Xpose Protocol dat zegt grootste plannen te hebben. Critici menen dat de munt alleen dient om geld uit de zakken van jongeren te kloppen.

Amper drie weken geleden zag cryptomunt Xpose Protocol het levenslicht. Geïnteresseerden konden een belang nemen in een munt cq onderneming die ‘extreme marketingevents’ wil organiseren om zo een ‘buitengewone gemeenschap’ te bouwen.


Dergelijke ‘vaagtaal’ en ‘grote beloften’ doen bij crypto-expert Peter Slagter alle alarmbellen afgaan. ‘Eigenlijk zie ik alleen een oproep om ergens geld in te stoppen zonder fundament’, aldus de hoofdredacteur van Lekker Cryptisch tegen Quotenet.nl. Ralph de Geus, een van de eigenaren van kledingmerk Balr, waar een van zijn compagnons oud-voetballer Demy de Zeeuw is, zit in de adviesraad van Xpose. Topschaatser Kjeld Nuis laat zich enthousiast uit over de cryptomunt. Onder socialmediaposts reageert hij met een emoticon van een raket, onder crypto-enthousiastelingen het symbool van oneindig stijgende koersen.

Een ervaren cryptohandelaar, die anoniem wil blijven uit angst voor een online hetze, vertelt tegen Quotenet dat hij vreest dat jonge beleggers het schip in gaan met deze belegging. ‘Deze munt lijkt alleen bedoeld om jongeren geld uit de zak te kloppen, omdat ze geloven in mensen die ze bewonderen,’ zo wordt hij geciteerd.


De angst voor online intimidatie, schrijft Quotenet.nl, is niet geheel ongegrond. Financieel influencer Rabi Safi uitte kritiek op Xpose die hij een ‘shitcoin’ noemt. Vervolgens deelde Boef Sabi’s adres met zijn 1,5 miljoen volgers (de post werd later verwijderd). Sabi zegt aangifte te doen tegen de rapper.

Cryptoexperts die door BNR aan de tand zijn gevoeld spreken van een klassieke Pump & Dump. De eerste bezitters van de munt zorgen dat er reuring ontstaat rondom de munt. Enthousiast geworden beleggers stappen in en jagen de prijs omhoog. Staat de koers hoog genoeg dan dumpen de eerste bezitters hun munten. Zij worden rijk en en de enthousiaste beleggers blijven achter met waardeloze cryptomunten.

Slagter wijst er op Quoutenet.nl op dat het handelen van Xpose gericht lijkt op het omhoogjagen van de koers. Zoals in een tweet waarin wordt opgeroepen om op cryptosite Coinmarketcap op Xpose te stemmen. ‘If everyone does this we will PUMP very hard.’

In de ogen van Slagter ‘schuurt het bedrijf tegen de definitie van ponzi’ aan. Volgens de expert is er in ieder geval weinig moeite gestoken in het project. ‘De website lijkt in een paar uurtjes gebouwd’. Een cryptomunt creëren is volgens Slagter tegenwoordig kinderspel. Tooltjes om een munt te maken zijn online te vinden.