Astrid Holleeder steekt op verjaardag Peter de Vries vuurwerk af (net als voor vermoorde zwager Cor van Hout)

0

(Beeld: RTL/Tom Cornelissen)

Astrid Holleeder zal met haar familie vuurwerk afsteken op de verjaardag van De Vries om hem te herdenken. Dat deden ze ook altijd op de verjaardag van haar vermoorde zwager Cor van Hout. “De dood scheidt ons niet, we zijn voor altijd samen.” Astrid heeft de vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries ook nog in het ziekenhuis bezocht na de aanslag op diens leven in juli.


Dat vertelde Astrid ze in RTL Boulevard in een gesprek naar aanleiding van de verjaardag van De Vries, die gisteren – zondag- 65 jaar zou zijn geworden. In het programma zei ze ook dat de avond dat De Vries werd neergeschoten in de binnenstad van Amsterdam zij als een van de eersten op de hoogte was. Ze kreeg een telefoontje van haar neef dat er iemand was neergeschoten bij de Leidsestraat. Haar beveiliger wist te vertellen dat het Peter R. de Vries was.

“We hebben geluk gehad dat we Peter nog hebben mogen zien in het ziekenhuis”, zei Astrid Holleeder in Boulevard. “Daar zijn we heel dankbaar voor. Dat we hem nog een kus hebben gegeven. Toen hebben wij toch gehoopt dat hij er nog bovenop zou komen, juist omdat hij zo’n vechter was.” Holleeder bezocht met haar beveiligers ook de uitvaart van De Vries in theater Carré in Amsterdam. Ze noemde het “een prachtig eerbetoon”. “Ik denk niet dat het mooier had kunnen zijn. Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen om hem gegeven hebben.”


Astrid was goed bevriend met Peter R. de Vries sinds de moord op Cor van Hout in 2003, de man van haar zus Sonja en net als haar broer Willem een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken. Peter R. Astrid vertelde in het vraaggesprek dat de vriendschap tussen De Vries en haar zwager Cor van Hout heel bijzonder voor de zussen was, omdat De Vries een maatschappelijke positie innam, heel anders dan die van Van Hout, in de onderwereld.

“Hij schaamde zich daar niet voor. Hij zag de mens achter de misdaad, en bleef bevriend met hem. En vanuit die vriendschap is er voor hem een belofte ontstaan naar Cor. Als er iets met hem zou gebeuren, zou hij omkijken naar zijn kinderen. En dat heeft hij gedaan. Hij heeft die verplichting op zich genomen, en nooit verzaakt.” Dat was kenmerkend voor De Vries, volgens Astrid. “Hij ziet de mens achter de misdaad.”

Het zorgde voor een sterke band met de zussen Holleeder. De misdaadverslaggever hielp Astrid en Sonja ook om naar het Openbaar Ministerie te stappen met het door vooral Astrid verzamelde belastend materiaal over broer Willem Holleeder. de twee getuigden ook voor de rechter tegen hun broer. Astrid Holleeder zelf wordt zo ernstig bedreigd dat ze zwaar wordt beveiligd en volledig anoniem door het leven gaat.

In Boulevard kondigde Astrid ook aan dat ze met haar familie in de toekomst vuurwerk zal afsteken op de verjaardag van De Vries om hem te herdenken. Dat doet ze, met haar familie, ook altijd op de verjaardag van haar vermoorde zwager Cor van Hout. “De dood scheidt ons niet, we zijn voor altijd samen.”