Angela de Jong: ‘Meilandjes compleet gescript, maar beter voor je humeur dan een pilletje Prozac’

0

Angela de Jong steekt haar bewondering voor de Meilandjes niet onder stoelen of banken. “Na vier seizoenen zou je denken: we hebben alles wel gezien. En toch is dat niet zo. Sorry, maar ik heb gisteravond tranen met tuiten gelachen. Dat die mensen gaan koeknuffelen, hoe gescript wil je het hebben? Toch was Martien op die koe een van de meest hilarische dingen die ik heb gezien de afgelopen tijd. Daar hebben we juist nu behoefte aan.”

De Jong, ze vertelt ze in het AD, vindt het niet alleen knap dat de Meilandjes ook in het vijfde seizoen voor de camera zichzelf blijven – ‘ze zijn volstrekt schaamteloos’ – maar tegelijkertijd ook de typetjes blijven die de kijker wil zien. “Die mensen hebben een soort rare mix gecreëerd van authenticiteit en een soort typetjes die ze zijn geworden. Het is Geer en Goor in hun beste dagen.”


Volgens de tv-recensente laten de Meilandjes, die afgelopen maandag met 1.5 miljoen kijkers een record neerzette, met hun scheldtirades en discussies voor de kijker iets herkenbaars zien. “Je kijkt naar een gezin dat aan de ene kant doodgewoon is en andere kant tamelijk disfunctioneel met hun geschreeuw, maar tóch zoeken ze elkaar ook altijd weer op. Ze maken van hun hart geen moordkuil”, aldus De Jong in haar krant.

Dat Chateau Meiland de concurrentie oo de andere zenders achter zich liet berbaast De Jong niet. “Je had Radar, Uitstel van executie, Veronica Inside én de documentaire Het zaad van Karbaat en tóch stemmen zoveel mensen af op de Meilandjes. Het is allemaal geen hogere wiskunde. De Meilandjes zijn beter voor je humeur dan een pilletje Prozac,” meent Angela.