Andy van der Meijde: ‘Ik heb alles weggegooid, maar dat had een reden’

0

Andy van der Meijde heeft tijdens zijn carrière te maken gehad met zware depressieve gevoelens en gedachten en gooide hij alles wat hij had weg. “Ik heb inderdaad alles weggegooid, maar dat had een reden. Het is niet zo dat ik dat zomaar heb gedaan. Ik ben een slechte vader geweest en liet mijn vrouw en kids in de steek. Veel mensen weten niet dat ik écht in een zwarte periode zat, dat ik heel veel problemen had.’

In navolging Gregory van der Wiel die recent ook  openlijk over zijn mentale problemen vertelde, heeft ook de ex-aanvaller zich geuit in de VI-talkshow met Kees Jansma. ‘Mijn focus op heel het voetbal was weg, ik had er geen plezier meer in en wilde niet meer spelen. Ik had een contract, maar ook een kind dat doodziek in het ziekenhuis lag. Dat vond ik op dat moment belangrijker dan voetbal.’


Was hij depressief? ‘Zeker weten. Kijk, ik had heel veel geld. En dan zeggen mensen: Je moet niet zeiken, maar ik liep gewoon rond met de gedachte om mezelf van kant te maken. En dat terwijl ik net een miljoenencontract had getekend bij Everton, voor vier jaar. De eerste keer dat je op je loonstrookje kijkt, dan denk je: Wát een geld. Maar als je niet speelt en je ziet hoe de anderen plezier hebben, dan voel je je heel erg kut.’

Van der Meijde vond ook het lastig om zich te uiten. ‘Je bent een voorbeeld voor veel mensen, vooral voor je eigen familie. Je kunt met niemand praten, het is een machowereld, dus dat is heel moeilijk. Daarom ging ik een uitweg zoeken, om maar niet in de realiteit te zijn. Dan krijg je een stempel. Je wordt gezien als zuiperd, mensen zeggen dat je alles hebt weggegooid. Ik heb inderdaad alles weggegooid, maar dat had een reden. Het is niet zo dat ik dat zomaar heb gedaan. Ik ben een slechte vader geweest en liet mijn vrouw en kids in de steek. Veel mensen weten niet dat ik écht in een zwarte periode zat, dat ik heel veel problemen had.’


Nu richt Van der Meijde de blik naar voren. ‘Ik hou van het leven en ik ben blij met wat ik heb. Vandaar dat ik altijd vrolijk ben. Het leven is nu een feestje, maar ik ken ook de andere kant. Daarom lach ik altijd.’ Wel sloot hij af met een duidelijke boodschap. ‘Ik vind het mooi dat Van der Wiel en Kishna naar buiten zijn gekomen. Dat laat zien dat het ook gewoon mensen zijn. En er zijn veel meer spelers die met depressies lopen, maar niets durven zeggen. Ik hoop dat er nog veel meer spelers komen die zich uitspreken.’