Andrew gedagvaard in misbruikzaak: Als tiener misbruikte Virginia wil 16.3 miljoen euro van de prins

0

Slecht nieuws voor de Britse prins Andrew. Hij heeft zijn dagvaarding ontvangen in de misbruikzaak tegen hem aangespannen door Virginia Giuffre, de vrouw die zegt dat ze is misbruikt door de prins toen ze 17 was. Ze eist nu 16.3 miljoen euro van de prins.

De advocaten van Giuffre zeggen in de aanklacht dat het misbruik is gebeurd op aandringen van zakenman Jeffrey Epstein en onder meer op diens landgoed in New York. Andrew was destijds een vriend van Epstein. Zelf ontkent de prins het misbruik.


Giuffre’s advocaten zeggen dat de dagvaarding op 27 augustus is afgeleverd bij Andrew thuis in Windsor. Een medewerker van het advocatenteam zou een dag eerder ook al hebben geprobeerd om de dagvaarding af te geven aan de prins. Maar toen weigerde Andrews beveiliging de documenten in ontvangst te nemen. Een dag later lukte het om de documenten af te geven aan de politieagenten die bij het toegangshek stonden.

Andrew woordvoerder heeft tegen de BBC gezegd dat hij niet wil reageren op de laatste ontwikkelingen.


Nu prins Andrew de dagvaarding heeft ontvangen, kan de rechtszaakzaak tegen hem beginnen. Giuffre uitte de beschuldigingen tegen de 61-jarige prins al eerder, maar zette vorige maand daadwerkelijk de noodzakelijke juridische stappen tegen hem.

De zoon van koningin Elizabeth wordt niet strafrechtelijk vervolgd door de Amerikaanse justitie. Giuffre seist een schadevergoeding van de prins. De eerste hoorzitting in de zaak staat gepland voor maandag 13 september. Dan moeten de advocaten van de vrouw de rechtbank vertellen of de prins de dagvaarding ontvangen heeft.

In de aanklacht staat dat Giuffre Andrew ervan beschuldigd haar aangerand te hebben en bewust emotioneel misbruikt te hebben nadat ze gedwongen werd om seks met hem te hebben in Londen, New York en het eiland van Epstein in de Caraïben. Zij eist een schadevergoeding van meer dan 14 miljoen pond, ruim 16 miljoen euro.

De prins zou deze week zijn intrek hebben genomen op het koninklijke landgoed Balmoral in Schotland. De Britse krant The Sun concludeerde dat Andrew onderdook bij zijn moeder, koningin Elizabeth, vanwege de rechtszaak in New York en gaf hem de bijnaam ‘Runaway Prince’, de vluchtende prins.