André van Duin over zijn darmkanker: ‘In het toilet kijken heeft me gered’

0

André van Duin roept in het kader van de wereldwijde darmkankermaand op iedereen op het toilet achterom te kijken. “In het toilet kijken heeft mijn leven gered. Ik zag een plasje bloed drijven. Hé, dat klopt niet, dacht ik. Nu is er wel vaker een aambeitje of een adertje dat springt, maar de volgende dag was het weer. Op de derde dag ben ik maar naar de huisarts gegaan die me meteen doorverwees voor een darmonderzoek. Toen werd die tumor in mijn dikke darm ontdekt.’

André van Duin, zo vertelt hij op de site van het Vlaamse weekblad Humo, rustig onder de diagnose. ‘Ik had net heel de toestand met Martin, Van Duins man Martin Elferink overleed januari vorig jaar aan de gevolgen van botkanker, meegemaakt, dus ik wist wat me stond te gebeuren.’


‘Martin was kansloos, alles was uitgezaaid. Wat de bron van zijn kanker was, is nooit gevonden. Bij mij was er niets uitgezaaid. Het is goed opgelost. Ze waren er op tijd bij en het was goed te opereren. Ik had een tumor in mijn dikke darm. Eerst moest die slinken met een chemokuur en vervolgens haalden ze hem met een kijkoperatie weg. De darm werd doorgeknipt en weer aan elkaar gezet. Gelukkig was er geen stoma nodig. Alles doet het weer.’

Van Duin voelde zegt zich ook niet ziek gevoeld te hebben. ‘Een beetje misselijk van de chemo en ik had wat tintelende vingers, maar verder merkte ik er niet veel van. Ik ben er mooi doorheen gesjeesd. Iedere drie maanden heb ik nu een bloedonderzoek om te zien of alles nog goed is. Ik maak me geen zorgen. Ik ben vrij nuchter.’


Van Duin heeft nog wel een advies, zo zegt hij tegen Humo, voor 55-plussers en anderen die zich zorgen maken over de staat van hun darmen. ‘Stel het zeker niet uit om naar de dokter te gaan als je zelf denkt dat iets niet klopt. Blijf zeker niet weg vanwege corona. Je moet áltijd naar de huisarts gaan als je twijfelt. Niet denken: dan krijg ik corona. Want als je niet gaat, krijg je misschien kanker.’

Tijdens de wereldwijde darmkankermaand roepen Ernst Kuipers, voormalig Maag Darm Lever-arts en bestuursvoorzitter Erasmus MC, en André van Duin, bij wie vorig jaar darmkanker werd ontdekt, samen met de Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker alle Nederlanders op alert te zijn op signalen van darmkanker en zich bij klachten te melden bij de huisarts. De oproep geldt in het bijzonder voor 50-plussers.