Andre Rieu: ‘Als covid nog lang duurt, verkoop ik mijn Stradivarius’

0

“Thuiszitten is verschrikkelijk, soms komen de tranen echt. Het duurt nu wel heel erg lang”, zegt Andre Rieu. en dan maakt hij zich ook nog eens zorgen over het voortbestaan van zijn orkest. Om ontslagen te voorkomen wil hij heel ver gaan. “Als covid nog blijft en de steun houdt op, ja dat kan ik ook niet betalen. Dan verkoop ik mijn Stradivarius.”

In het interview met de Limburgse omroep L1 vertelt Rieu openhartig over zijn leven. Bijvoorbeeld over zijn vader, dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest, die niets in de capaciteiten van zijn zoon zag. “Mijn ouders hebben nooit geloofd ‘die Andreetje van ons dat wordt nog wat’. Dat ze streng waren is niet erg, maar ze waren liefdeloos. Dat ben ik niet, vraag ook maar aan mijn orkest.”


Het succes achter André Rieu is volgens hemzelf zijn vrouw Marjorie. “De meeste ideeën die ik heb en die ergens toe leiden, die komen van haar. Ze kijkt niet anders naar mij, maar ze is gewoon een hele wijze vrouw. Ik heb het voorrecht dat ik met haar mag leven.”

André Rieu mag dan 71 jaar zijn, maar hij denkt niet aan stoppen. “Nee, natuurlijk niet. Ik voel me heel gezond, de concertzalen zitten vol. De mensen zijn enthousiast. Ik ga graag op tour met het orkest. Samen onderweg, samen eten. We delen lief en leed. Hebben veel plezier samen. Lachen kun je niet faken.”


De carrière van Rieu, zo vertelt hij op L1, had ook de nodige dieptepunten. In 2010 werd hij zelfs ziek van het harde werken. het betekende een ommekeer. “Ik leef gezonder, ik doe nu gewoon minder. Je kunt tweehonderd maar ook honderd concerten per jaar geven.”

In hetzelfde jaar 2010 ging Rieuzelfs bijna failliet. Rieu: “Ik had een denkfout gemaakt. We waren in Australië zo populair, we waren nummer 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 in de charts. Pink en Beyoncé waren 11 en 12. We waren zo populair dat ik besloot om niet in zalen maar in stadions te gaan optreden. En dan konden we ook meteen goed uitpakken; toen heb ik Schloss Schönbrunn nagebouwd. Maar dat was te veel.”

Het twee uur lange gesprek over het leven en werk van André Rieu is zondagavond tussen 18:00 en 20:00 uur te horen in het programma Blaaskracht op L1 radio. Tussen 20:00 en 21:00 kunt u luisteren naar een concert dat André Rieu samengesteld heeft samen zijn vrouw Marjorie. Dit concert is gelijktijdig met de radio-uitzending van Blaaskracht te zien hier op deze pagina.

 

Share.