Amsterdammer Mohamad E. (40) blijkt eind 2022 te zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van kroonprinses Amalia. Hij noemt de beschuldigingen ‘krankzinnig en gestoord’. Dat lijkt te kloppen, want de vrouw die E. tipte over Amalia is al acht jaar dood.
Misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool schrijft dat de opsporingsdiensten ‘Mo’ E. linken aan een account waarmee op 26 februari 2021 enkele versleutelde berichten zijn verstuurd die binnen de staat leidden tot de hoogste alarmfase. Die berichten gingen niet alleen over (automatische) vuurwapens, explosieven en drugs, maar óók over pogingen informatie te krijgen over Amalia en over drie bekende misdaadjournalisten.
‘Die vrouw die viool les geeft aan die Amalia geeft info aan me mensen bro’, luidde een bericht dat in de ochtend van 26 februari 2021 werd verstuurd, en dat de politie kon lezen nadat de computerservers van berichtenversleutelingsdienst Sky ECC vanaf 15 februari 2021 waren gehackt en in maart waren neergehaald. Acht seconden later stuurde de gebruiker van hetzelfde account: ‘Ja ik ga die gok wagen bro’.
De recherche noteerde over de berichten: ‘Het vermoeden is dat de gebruiker van het account informatie zou verkrijgen van de vioollerares van vermoedelijk prinses Amalia, ogenschijnlijk met als doel een ernstig geweldsmisdrijf te plegen aangezien hij enkele seconden later zegt dat hij ‘die gok’ gaat wagen. Dit impliceert dat er een risico is aan hetgeen hij wilde uitvoeren. Het is een feit van algemene bekendheid dat leden van het Koningshuis worden beveiligd en dat het benaderen van hen zeer complex is’.
De berichten kregen, zo schrijft de Amsterdamse krant, extra gewicht doordat vanuit hetzelfde account volgens de recherche in januari 2021 het bericht is verstuurd: ‘Kijk als je die Bsn nummer kan achterhalen van Nick van Wely, John heuvel en die Peter r bro adres hebben we al moet Bsn nummer hebben die liggen op straat. Door die Corona vaccinatie ik geef je 5k (5000 euro, red.) per Bsn nummer bro het paspoort nummer je Sofie nummer van ze’.
De gebruiker van het account, met gebruikersnaam ‘Le fou, last man standing’ wil volgens de recherche dus ‘tegen (forse) betaling informatie verkrijgen die zou zien op de bekende misdaadjournalisten Mick van Wely, John van den Heuvel en de later vermoorde Peter R. de Vries’. De genoemde Telegraafjournalisten worden al geruime tijd beveiligd, Peter R. de Vries is op 6 juli 2021 doodgeschoten. De recherche linkt Mohamad E. aan de veronderstelde criminele organisatie van Ridouan Taghi – die door de opsporingsdiensten wordt beschouwd als opdrachtgever voor de moord op Peter R. de Vries en die wordt gezien als aanjager van wraakacties jegens de misdaadjournalisten van De Telegraaf.
In de vroege ochtend van 15 november 2022 houdt een arrestatieteam E. aan in het huis van een ex-vriendin. In de dagen na E.’s arrestatie laten de officieren van justitie de aanklacht vallen over het beramen van een moordaanslag op of ontvoering van de kroonprinses. Voor de verdenking dat Mohamad E. plannen beraamde voor ernstige misdrijven jegens de misdaadjournalisten of troonopvolgster Amalia wordt in het onderzoek geen bewijs gevonden, staat in zijn strafdossie, schrijft Het Parool.
In het dossier, met codenaam 26Hervas, zit ook een belangrijk proces-verbaal dat de beschuldiging ontkracht, en dat mogelijk verklaart waarom de aanklacht is ingetrokken over de voorbereidingen voor een aanslag op of ontvoering van de kroonprinses. Een rechercheur in dienst van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die prinses Amalia zwaar beveiligt, vernam eind 2022 van de particulier secretaris van de koninklijke familie dat Amalia in 2021 en 2022 geen muziekles heeft gehad. De rechercheur rapporteert: ‘Vioolles heeft zij ruim 8 jaar geleden op het conservatorium in Den Haag gehad. De docente van wie zij toen les kreeg, is destijds (ook ruim 8 jaar geleden) overleden’.