‘Ik zaag haar in stukken’- TBS tegen prinses Amalia-bedreiger Wouter G. (32) geëist

0

Er is TBS geëist tegen Amalia-bedreiger Wouter G. (32) uit Zwolle. G., die zichzelf op Instagram ‘Von Spahn‘ noemde, zit inmiddels al zo’n tien maanden vast voor de bedreigingen, die hij ook heeft bekend. De teksten die de Zwollenaar stuurde waren zeer expliciet. ‘Ja meisje, er is geen ontkomen aan’, ‘I saw her into pieces’ (ik zag haar in stukken), ‘ik haat je’ en ‘ik ben aan het sparen voor een pistool ik kom dan uit een riool om iemand neer te schieten en ik plas dan over je tieten’.

Voor het met de dood bedreigen van prinses Amalia op Instagram is tegen Zwollenaar Wouter G. (32) TBS met dwangverpleging geëist. Volgens Pieter Baan Centrum, waar G. onderzocht werd, lijdt de man aan schizofrenie. G. na de TBS-eis: “Stuitend. Ik spreek mezelf vrij.’’


G. kwam tijdens de behandeling van zijn zaak vandaag erg verward over. Hij noemde de rechtbank een ‘Indiaans tribunaal‘. Zijn medicijnen dat hij medicijnen kreeg die kwamen uit een grindfabriek in Loppersum.

G. stuurde in januari van dit jaar, met een paar biertjes op, berichten naar het Instagram-account van prinses Amalia en naar een vriend van haar waarin hij beiden met de dood bedreigden en ook aankondigde de prinses te gaan verkrachten.


Zo suutrde hij: ‘Ik ga naar Koningsdag, dan wil ik met je op de foto, en knijp ik je hand fijn, ff de camera’s in de gaten houden en dan pak ik je onverwachts op de bek’. En ook: ‘Ja meisje, er is geen ontkomen aan’, ‘I saw her into pieces’ (ik zag haar in stukken), ‘ik haat je’ en ‘ik ben aan het sparen voor een pistool ik kom dan uit een riool om iemand neer te schieten en ik plas dan over je tieten’.

Kort na zijn berichtjes aan de prinses en haar vriend werd hij opgepakt. Een al eerder gedaan verzoek van zijn advocaat Joni Eliya om hem op vrije voeten te stellen in afwachting van zijn strafzaak werd door de rechtbank afgewezen. Die meende dat kans op herhaling aanwezig was.

G. heeft een lange geschiedenis van psychiatrische problemen. Het PBC rapporteerde aan de rechtbank  dat hij aan bijna chronische schizofrenie en mogelijk autisme lijdt. Hij wordt als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Het advies van het PCB is G. met een zorgmachtiging in een psychiatrische kliniek onder te brengen.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen G. tbs met dwangverpleging plus tien maanden gevangenisstraf. Zijn advocaat Eliya pleitte voor vrijspraak omdat volgens hem niet bewezen kan worden dat de Instagram-berichten ook daadwerkelijk gelezen zijn door Amalia en haar vriend. Ook wil hij dat G. ontslagen wordt van rechtsvervolging vanwege diens ontoerekeningsvatbaarheid.

3 November hoort G. zijn straf.